24.8 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO aplică, în sfârșit, penalități firmelor care lucrează la modernizarea grupului enegetic 5 de la Rovinari

CEO aplică, în sfârșit, penalități firmelor care lucrează la modernizarea grupului enegetic 5 de la Rovinari

Administrația Complexului Energetic Oltenia a decis să aplice penalități firmelor care lucrează la modernizarea grupului energetic 5 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.

Astfel, a fost dispuză încheierea unui act adițional, cu calcul de penalități, la contractul nr.2066/CEOSE/27.06.2017, încheiat cu SC Romelectro SA Bucureși (lider) SC Energomontaj SA (asociat). Contractul are ca obiect „Reabilitarea și modernizarea blocului energetic numărul 5 de 330 MW pe lignit, al SE Rovinari – Instalații Electrice și de Automatizare. Totodată, a fost avizată încă o prelungire a contractelor privind modernizarea grupului energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.

Așadar, 2 contracte au beneficiat de acte adiționale prin care au fost prelungite datele de finalizare a lucrărilor de execuție(contractul de modernizare a cazanului și cel de modernizare a turboagregatului și instalațiilor auxiliare). Prin urmare, acest lucru face posibilă continuarea lucrărilor la cel mai modern al bloc energetic al Complexului Energetic Oltenia.

Grupul energetic 5 ar fi trebuit să fie pus în funcțiune la finalul anului trecut, apoi în luna aprilie a acestui an. Nu este cazul. Lucrările la blocul energetic numărul 5, de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, au fost demarate în urmă cu peste un deceniu. Contractele au fost prelungite permanent prin acte adiționale. Peste 100 de milioane de euro au costat până în momentul de față lucrările executate.

Va fi pornit, după care va intra în rezervă

Grupul energetic numărul 5 ar putea intra în exploatare în 2024. Cu toate acestea, conform Planului de restructurare nu va funcționa prea mult timp. Complexul Energetic Oltenia are în implementare Planul de restructurare revizuit 2021 – 2026, cu perspectiva anului 2030. Documentul documentul a fost aprobat în ianuarie 2022 de către Comisia Europeană, având în vedere că la Complexul Energetic Oltenia au fost acordate ajutoare financiare de la bugetul de stat pentru plata certificatelor de CO2.

Conform Planului, la Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2032 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România. În ceea ce privește politica de personal, de la 11.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613.

Termocentrala scoate la vânzare bunuri mobile

Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO), vinde o parte a bunurilor mobile. Au fost scoase la vânzare o parte a bunurilor sucursalei de la Rovinari. Acestea nu mai sunt folosite în procesul de producție. În acest sens va fi organizată o licitație cu strigare la sediul termocentralei. Sunt de vânzare: două autoutilitare, un încărcător frontal și un buldozer. În curând va avea loc licitația pentru vânzarea mijloacelor fixe respective.

Complexul Energetic Oltenia va scoate la vânzare în perioada următoare și alte bunuri pe care le deține, inclusiv mai multe clădiri din județele Gorj și Dolj. În Gorj sunt disponibile hotelul de la Târgu Jiu, hotelul de la Termocentrala Turceni și restaurantul de la Săcelu. În Dolj va fi vândută cantina de la Termocentrala de la Ișalnița.

Citeşte şi: (VIDEO) Trei persoane, reținute în dosarul împrumuturilor cu acte false de la un CAiR din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS