17 C
Craiova
sâmbătă, 5 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO nu mai are specialiști care să prevină avariile la grupurile energetice

CEO nu mai are specialiști care să prevină avariile la grupurile energetice

Complexul Energetic Oltenia (CEO) încearcă să prevină avariile la una din termocentrale, dar nu mai are specialiști. Se are în vedere:

  • asigurarea serviciilor de mentenanță corectivă de avarie,
  • asistență tehnică și revizii anuale la instalațiile generatoarelor de 330 MW de excitație statică,
  • protecție și sincronizare aflate în exploatare la Sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform administrației CEO, pentru anul 2024 este necesară contractarea unor activități de service în Sucursala Electrocentrale Turceni pentru sistemele de protecții electrice, excitație statică și de rezervă și sincronizare ale generatoarelor grupurilor energetice 4 și 5. Motivul este că nu există capabilitatea gestionării cu personalul propriu a instalațiilor menționate anterior pentru revizii complete în condiții de garantare a siguranței în exploatare a generatorului. CEO este în imposibilitatea de a realiza lucrările de revizie anuală conform normativelor energetice în vigoare la sistemele de excitație, protecție și sincronizare de la grupurile 4 și 5.

Echipamente vechi de peste 20 de ani

Echipamentele actuale sunt scoase din fabricație din anul 2002, nu se mai asigură specializare de personal; o specializare implică costuri foarte mari și nu garantează că în 5-10 zile se poate forma un specialist ce să poată garanta complet intervențiile la orice tip de defect. Sunt activități complexe ce necesită experiență de minimum 5 ani și cunoștințe profunde de energetică, electronică și calculatoare.

„Serviciul va include verificări anuale complete și intervenții accidentale cu garantarea funcționării în condiții de siguranță de către ingineri specialiști cu experiență în service și de minimum 5 ani pentru astfel de instalații. Intervențiile la evenimente de avarie vor fi eliminate prompt, în timp scurt și nu vor conduce la perioade mari de indisponibilizare a grupurilor energetice. Pentru sistemul de protecții electrice tip REG 216 – necesar service pentru revizia anuală complete conform normativelor energetice actuale, intervenții de avarie la înlocuire module electronice, descărcare software. Sunt proceduri complexe, cu risc mare de a bloca întreg sistemul și de a deteriora și alte cartele procesoare….Pentru a putea pune în exploatare orice grup energetic dotat cu astfel de echipamente, acestea trebuie să dețină Buletine de Verificare (BV) aflate în termen”, potrivit CEO.

Citește și: CEO redă în circuitul productiv zeci de hectare de teren afectat de minerit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS