Anul acesta se înregistrează o producție record de cireșe în localitatea gorjeană Rugi, din satul Turcinești. Sunt sute zeci de tone de cireșe produse în livezile din satul amintit. Acesta este considerat „patria cireșelor” în județul Gorj. Pomii respectivi se dezvoltă foarte bine în solul din zonă și cireșelor le merge foarte bine de sute de ani. Aici se întâmplă foarte rar ca un cireș să nu se prindă și să nu dea fructe, indiferent de cât de dificile sunt condițiile meteo.
Acestea influențează cantitatea de fructe. Dacă în primăvara anului trecut a fost foarte frig și florile de cireș au fost afectate, anul acesta vremea a fost foarte bună și acum producția de cireșe este una ca pe vremuri. În fiecare grădină sunt cireși ale căror crengi sunt pline de fructe. Din păcate, sezonul la cireșe este unul scurt și fructele trebuie să fie culese rapid. Timpul de cules este în jur de două săptămâni. Totul depinde însă și de ploi sau de temperaturi.
Se strică repede
De asemenea, este important dacă cireșele sunt puține sau multe pe o creangă. Dacă sunt prea mult, atunci se pot strica mai repede. Din acest motiv, proprietarii de livezi încearcă să le culeagă rapid sau să caute cât mai mulți culegători. Din păcate, este foarte greu de găsit persoane care să facă față muncii în livadă. Dat fiind faptul că cireșii sunt foarte înalți în această zonă, culesul este o aventură uneori.
Totodată, sunt situații în care fermierii ajung să taie crengile din vârf pentru a putea recolta cireșele. Pomii nu au probleme din cauza acestui lucru, ci se regenerează în următorii ani. Cireșele sunt mai ieftine la producător. În momentul de față, prețul la producător a scăzut și la 4 – 5 lei kilogramul. În același timp, prețul pe piață este de 10 – 12 lei kilogramul, în funcție de zi și de cantitatea de cireșe care ajunge în piețele din Târgu Jiu. Cireșele „de Rugi” sunt deja o marcă și sunt căutate de către cumpărători. Acestea nu sunt stropite și sunt sănătoase. Sunt folosite de gospodine pentru compot, dulceață și pentru prăjituri.
Citește și: Profesorul gorjean Vasile Zaharia, premiat la Gala Mentor