35.1 C
Craiova
sâmbătă, 6 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZiua Universală a Iei, marcată la Târgu Jiu

Ziua Universală a Iei, marcată la Târgu Jiu

Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj și al Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, organizează luni, 24 iunie 2024, începând cu ora 10:00, atât la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, cât și la amfiteatrul din centrul pietonal al muncipiului, Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea este un prilej de a celebra ia românească, o piesă vestimentară tradițională cu o bogată istorie și o frumusețe aparte, considerată simbolul identității și al creativității spațiului românesc.

Programul evenimentului include Concursul „Cămașa cu altiță – Identități gorjenești”, ajuns la ediția a II-a. Prezența participanților la concurs este așteptată la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, începând cu ora 09,00. Va fi desemnată cea mai reprezentativă ie/cămașă tradițională femeiască sau costum femeiesc (zona centrală a județului, precum și din zonele de interferență ale județului). De asemenea, va fi selectată cea mai frumoasă poveste a iei/cămășii tradiționale gorjenești.

Tehnici străvechi

A treia secțiune a concursului va viza reproducerea, recuperarea modelelor, motivelor și a tehnicilor străvechi de cusut. Se vor evalua cămășile gorjenești lucrate sau cusute de curând, respectând sursele/modelul din albumele de cusături populare. Se va menționa titlul albumului, autorul, editura și anul apariției sau colecția muzeală. „Va avea loc un spectacol folcloric pregătit cu entuziasm de către cursanții instituției noastre, care va avea loc la amfiteatrul din centrul orașului.

Măriile Gorjului, Virtuozii Gorjului, Păstorașii sau Lăstăreii Gorjului sunt doar câteva dintre grupurile care vor aduce buna dispozițe. Nu vor lipsi nici dansurile populare din mai multe zone etnografice ale județului nostru: Polovragi, Dragotești, Stoina, Logrești, Căpreni, Hurezani, Runcu, Bălești, Văgiulești, Samarinești și Bolboși. Invităm toți participanți să îmbrace ia românească și să se alăture acestei sărbători a portului nostru național!”, conform unui comunicat al Școlii Populare de Arte din Târgu Jiu.

Citeşte şi: Un bărbat care repara acoperișul a fost găsit în stop cardio-respirator și cu arsuri solare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS