18.6 C
Craiova
joi, 4 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNoi procese pe capul șefilor CEO

Noi procese pe capul șefilor CEO

Sindicatele care fac parte din cadrul Federației Naționale a Muncii amenință șefii Complexului Energetic Oltenia cu sute de procese.

Reprezentanții organizației respective adic acuzații grave administrației companiei energetice. Acestea vizează acțiunile care vizează direct ieșirea la pensie a minerilor și energeticienilor. Federației Națională a Muncii anunță că va oferi consultanță angajaților sau pensionarilor care nu au intrat în posesia documentelor necesare pentru o pensie corectă. Astfel, salariații activi și pensionarii vor fi ajutați să acționeze în instanță angajatorul sau fostul angajator pentru a obține adeverințele pe care le solicită de mai mult timp.  

„Federația Națională a Muncii, membră a Confederației Sindicale Naționale „MERIDIAN”, informează opinia publică despre faptul că în continuare Complexul Energetic Oltenia sfidează hotărârile judecătorești date de către instanțele care îl obligă să elibereze adeverințe cu câștigurile salariale. Atragem atenția tuturor salariaților din CEO că au fost distruse intenționat arhive în unele zone, cum ar fi: Mehedinți, Vâlcea, Motru, Rovinari sau nu s-au plătit contribuțiile pe perioade mari, între 3 și 13 ani, fiind nevoie să acționăm în instanță CEO pentru a intra în posesia drepturilor noastre.

Toți salariații activi și pensionarii sunt sprijiniți de cabinetul de avocatură cu care colaborăm să acționeze CEO în instanța de judecată. Documentele necesare: copie carte identitate, numărul de înregistrare de la solicitarea adeverințelor, taxa de timbru 20 lei, copie după cartea de muncă. Relații, zilnic între orele 07:00 — 19:00, la sediul FNM din Târgu Jiu”, conform Federației Naționale a Muncii.

Pensii mai mici din toamnă pentru angajații CEO

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia caută soluții pentru a evita reducerea masivă a pensiilor personalului care va ieși din sistem din toamnă. După data de 1 septembrie va fi aplicată noua Lege a pensiilor. Noul act normativ aduce unele restricții cu privire la pensionarea minerilor și a energeticinilor. Limitările vor avea ca efect pensii mai mici, potrivit noii legi. Astfel, liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia și-au propus ca până la finalul acestei luni să fac lobby pe lângă șefii din Ministerul Muncii, pentru a găsi soluțiile necesare, astfel încât să fie aduse modificările legislative necesare și minerii și energeticienii să nu piardă sume importante din pensie. Se are în vedere inclusiv o întâlnire între liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia și șefii Ministerului Muncii. Va fi foarte greu de identificat rapid soluții, având în vedere că trebuie să fie modificată Legea pensiilor.

Program de închidere

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare.

Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează. La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. Din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de:

  • Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027,
  • Cariera Pinoasa care se va închide în 2030,
  • Cariera Roșiuța care se va închide în 2029,
  • Cariera Roșia care se va închide în 2030. Chiar Cariera Minieră Jilț Sud ar fi trebuit să intre în rezervă de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Naistul Gheorghe Zamfir a devenit Cetățean de Onoare al comunei Peștișani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS