34 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDouă licitații pentru Drumul Expres Târgu Jiu - Craiova

Două licitații pentru Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova

Două licitații vor fi organizate pentru lucrările de realizare ale Drumului Expres Târgu Jiu – Craiova. Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova. O primă licitație este deja în pregătire și va fi lansată în scurt timp. Aceasta vizează tronsonul Craiova – Filiași. Aceasta va avea regim de autostradă.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va lansa în circa o lună licitația pentru proiectare și execuție a lucrărilor la tronsonul Filiași – Târgu Jiu. Acesta va fi împărțit în 6 loturi. Deja putem să vorbim de etapa licitațiilor. Tronsonul Craiova – Filiași va avea regim de autostrada și licitația este aproape de lansare.

Pentru al doilea tronson din Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu va fi lansată o licitație peste circa o lună de zile. Vedem câți constructori vor depune oferte. Cel mai probabil vor fi mai mulți constructori. Aceasta a și fost tendința din ultimii ani și lucrurile au funcționat. Au fost mai multe firme și nu s-au blocat peste tot lucrările. Unde au fost probleme la alte drumuri a fost reluată licitație și am avut rapid un alt constructor. Sper să nu avem probleme de acest tip și la Craiova – Târgu Jiu. Vom avea proiectare și execuție.”, conform lui Cristi Tudor, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova.

Finanțare de 16,5 miliarde de lei pentru Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova

Este de amintit că Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova are asigurată o finanțare de peste 16,5 miliarde de lei. Anunțul a fost făcut anul acesta de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de socializare.

„Ruta de mare viteză dintre Craiova și Târgu Jiu (110,1 km) va fi formată din două secțiuni cu profiluri diferite (stabilite în baza valorilor de trafic rutier). Pentru a putea fi demarată licitația și ulterior construcția au fost astăzi, aprobați de Guvern, indicatorii tehnico-economici atât pentru secțiunea Craiova- Filiași (51,5 km) care va avea profil de autostradă, cât și pentru secțiunea Filiași- Târgu Jiu (58,6 km), care va avea profil de drum expres. Ambele obiective sunt prevăzute în Programul Investițional 2021-2030, iar pentru implementarea lor este alocată suma totală de 16,53 miliarde de lei (inclusiv TVA). Construcția acestui drum de mare viteză, care tranzitează județele Dolj și Gorj, este finanțată prin Programul Transport (PT) 2021-2027″, potrivit lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Peste 100 de kilometri

Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu va avea o lungime de peste 110 de kilometri. Pe lângă stațiile peco tradiționale, vor fi amenajate stații pentru mașinile electrice. După cum au precizat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, vor mai fi amenajate și platforme care vor putea să fie concesionate unor agenți economici în vederea amenajării de unități de cazare sau alimentație publică, parcări sau alte spații comerciale. Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu va fi de mare viteză care va trece prin 11 localități din Gorj:

  • Țânțăreni,
  • Turburea,
  • Aninoasa,
  • Săulești,
  • Vladimir,
  • Bărbătești,
  • Jupânești,
  • Târgu-Cărbunești,
  • Scoarța,
  • Dănești,
  • Târgu Jiu.

Drumul va asigura o cale rapidă de traversare a județului Gorj către sud, dar și un traseu mai rapid către nordul județului, până la ieșire din Târgu Jiu, către Bumbești-Jiu.

Citește și: Panouri fotovoltaice pentru blocurile din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS