18.9 C
Craiova
miercuri, 3 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjActe adiționale pentru investițiile CEO alături de OMV Petrom

Acte adiționale pentru investițiile CEO alături de OMV Petrom

Au fost luate măsuri pentru deblocarea investițiilor pe care Complexul Energetic Oltenia vrea să le realizeze alături de OMV Petrom.

Sunt patru parcuri fotovoltaice. Măsurile în vederea demarării investițiilor cu partenerul selectat luate s-au concretizat recent în semnarea unor acte adiționale la Acordul Acționarilor Complexului Energetic Oltenia pentru investițiile cu OMV Petrom. Cele patru investiții sunt următoarele:

  • Parcul Fotovoltaic Ișalnița SA pe depozitele de zgură și cenușă de la Termocentrala Ișalnița, cu o putere de 85 MW;
  • Solarist Tismana 2 SA cu o putere de 132 MW, amenajat pe halda interioară de steril de la Cariera Tismaana din cadrul Roșia Rovinari;
  • Parcul Fotovoltaic Tismana 1 pe halda interioară Tismana 1 a SE Rovinari, cu o putere instalată de 128 MW,
  • Parcul Fotovoltaic Rovinari Est, cu o putere instalată de 110 MW, care va fi construit pe halda interioară Rovinari Est a Sucursalei Electrocentrale Rovinari.

8 parcuri fotovoltaice în total și 2 centrale pe gaze

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să construiască alături de 3 investitori 8 parcuri fotovoltaice și două centrale pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița. Vor fi actualizate devizele generale și vor fi întocmite listele cu toate compensările în natură pentru obiectivele de investiții. Compania energetică va contribui la investiții cu terenurile, anumite tipuri de echipamente și resurse materiale.

La Complexul Energetic Oltenia vor fi demarate investiții de câteva sute de milioane de euro, alături de companiile ALRO, OMV și Tinmar. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

CEO în parteneriat cu OMV Petrom

CEO va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Nu în ultimul rând, Ministerul Energiei a anunțat recent semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro.

„Ministerul Energiei a semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA.”, conform Ministerului Energiei. Cele 10 investiții noi ale CEO, prevăzute în Planul de restructurare și decarbonare, sunt însă întârziate cu cel puțin 2 ani.

Citește și: Bursiera SUA Alexandra Popescu a devenit Cetățean de Onoare al comunei Scoarța

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS