Contractele angajaților Complexului Energetic Oltenia încadrați pe perioadă determinată au fost prelungite prin decizie a Directoratului CEO.
Astfel, 1.650 de salariați vor lucra în continuare la compania energetică. În ciuda acestui fapt, 124 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia vor pleca acasă de la 1 iulie. Aceștia fac parte din cei 1.800 de salariați care au contracte încheiate pe perioadă determinată.
Listele cu salariații care vor pleca au fost întocmite de șefii de carieră și șefii de sector. Celor care li se încetează contractul au avut probleme de acomodare, adică au avut concedii medicale cu mai multe diagnostice, zile nemotivate, concedii fără plată și altele. Este de precizat că angajații pe perioadă determinată, care vor fi păstrați la Complexul Energetic Oltenia de la 1 iulie, vor beneficia de prelungirea contractelor individuale cu numai 3 luni de zile.
Nu și-au făcut treaba
Prin Hotărârea Directoratului nr. 55/28.06.2024 a fost aprobată prelungirea contractelor individuale de muncă ale salariaților din cadrul Complexului Energetic Oltenia, angajați pe durată determinată, până la data de 30.09.2024.
„În urma analizei efectuate în fiecare subunitate a CEO, în zonele unde activitatea se restrânge prin închiderea unor perimetre miniere, conform Planului de Restructurare și cu încadrarea în Bugetul de Venituri și Cheltuieli aprobat pentru anul 2024, un număr de 124 angajați nu vor beneficia de prelungirea contractelor de muncă pe perioadă determinată. Aceste măsuri sunt necesare pentru a ne alinia strategiei de restructurare și pentru a menține echilibrul financiar.
În același timp, dorim să subliniem că angajații care au înregistrat abateri disciplinare, absențe nemotivate, concedii fără plată sau care nu și-au însușit aptitudinile profesionale necesare nu vor beneficia de prelungirea contractelor de muncă pe perioadă determinată. Complexul Energetic Oltenia își exprimă angajamentul față de angajații săi și va continua să faciliteze tranziția acestora prin oferirea suportului necesar în procesul de restructurare. Ne angajăm să gestionăm acest proces cu transparență și responsabilitate, menținând comunicarea deschisă cu toate părțile implicate.”, conform Complexului Energetic Oltenia.
Sunt într-un program de reduceri de personal
Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.
Carierele CEO se închid și se ecologizează
Carierele CEO se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.
La CEO vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030. Cariera Roșiuța care se va închide în 2029. Cariera Roșia care se va închide în 2030. Chiar Cariera Minieră Jilț Sud ar fi trebuit să intre în rezervă de la 1 ianuarie 2024.
Citește și: Bursiera SUA Alexandra Popescu a devenit Cetățean de Onoare al comunei Scoarța