16.7 C
Craiova
joi, 4 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOrașul Rovinari va beneficia de o stație de epurare a apelor uzate și nu va mai polua râul Jiu

Orașul Rovinari va beneficia de o stație de epurare a apelor uzate și nu va mai polua râul Jiu

Orașul Rovinari nu va mai deversa apele uzate în râul Jiu. Acest lucru se întâmplă de ceva vreme, pentru că stația de epurare a apelor uzate nu este funcțională.

Investiția în modernizarea stației a aparținut Primăriei din Rovinari. Ulterior, rețelele au fost preluate de către Aparegio Gorj. Constructorul de la stația de epurare a comandat echipamente necorespunzătoare pentru funcționarea unității respective. Astfel, din cauză că erau cu o putere prea mică, motoarele au cedat și nu au mai putut să fie utilizate. Nici nu s-a grăbit nimeni să le înlocuiască și s-a ajuns în situația ca apele uzate colectate de sistemul de canalizare al orașului Rovinari au fost evacuate în primul emisar disponibil. Este vorba de râul Jiu. Astfel, toate dejecțiile și apa provenită din gospodării nu a mai trecut prin echipamentele de epurare, ci a ajuns nefiltrată și necurățată în râul Jiu. Nimeni nu a mai calculat gradul de poluare al apelor respective.

Au cumpărat motoare noi

Gabriel Crăc, administratorul public al Primăriei Rovinari, a precizat că după luni de zile de așteptare, au fost comandate și au ajuns la stația de epurare motoare noi. Acestea au o putere mult mai mare și vor face față unei capacități mari de epurare. „Au venit motoarele pentru stația de epurare de la Rovinari. Este administrată de Aparegio Gorj. Nu este funcțională și apa neepurată este deversată direct în râul Jiu de mai multe luni. Motoarele vechi au cedat imediat ce au fost puse în funcțiune. Au fost subdimensionate față de nevoile stației. Acum se poate prelua apa uzată și de la localitățile învecinate. Dar nu ne propunem acest lucru. Important este ca orașul Rovinari să dețină o stație de epurare a apelor uzate și acestea să nu mai ajungă în râul Jiu. În plus, putem să trecem și la igienizarea subsolurilor. Activitatea a fost întreruptă pentru că nu mai aveam unde să ducem ce scoteam din subsoluri. Așadar, a fost stopat programul primăriei și al asociațiilor de proprietari pentru a curăța subsolurile și pentru a repara conductele. Din păcate, oamenii au avut de suferit.”, a precizat Gabriel Crăc, administrator public al Primăriei Rovinari.

Citește și: Se redeschide ștrandul din Rovinari, cu taxă modică de intrare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS