4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNumărul pensionarilor rămâne peste cel al salariaților în Gorj

Numărul pensionarilor rămâne peste cel al salariaților în Gorj

Numărul pensionarilor din județul Gorj este în creștere. În ultimul an și jumătate, numărul pensionarilor l-a depășit pe cel al angajaților la nivelul județului Gorj.

Trendul se menține crescător însă și sunt șanse să mai crească până la finalul anului, având în vedere intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, respectiv 1 septembrie. Prin urmare, cei care îndeplinesc până la 1 septembrie condițiile de pensionare în mod cert își vor depune dosarele la Casa Județeană de Pensii Gorj, având în vedere că vor primi pensii mai mari pe vechea lege, față de viitoarea lege.

Conform Direcției de Statistică Județene Gorj, numărul mediu al pensionarilor în județ, conform ultimelor raportări, este de 81.923 persoane cu 2,3% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, iar pensia medie este de 2.736 lei (locul 3 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător), cu 446 lei mai mare faţă de pensia medie la nivel naţional), cu 17,0% mai mare faţă de perioada similară din anul precedent (2.338 lei).

Efectivul salariaților

Efectivul salariaților din economia judeţului Gorj, este de 80.106 persoane, în creştere cu 151 persoane faţă de perioada anterioară analizată. Din totalul salariaţilor înregistrat la nivel naţional, efectivul judeţului Gorj reprezintă o pondere de 1,4%, ocupând astfel locul 26 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător.

Câștigul salarial mediu brut în judeţul Gorj, este de 7.826 de lei(locul 9 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător), mai mic decât media la nivelul ţării cu 8,3%, respectiv cu 706 lei. Cu un salariu mediu net de 4.769 de lei, judeţul Gorj ocupă locul 9 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, salariul mediu net fiind mai mic decât media la nivelul ţării cu 8,6%, respectiv cu 448 lei.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 35,5% ȋn extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale,
  • cu 27,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;
  • între 10,0% și 16,0% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

Este de precizat că în Gorj sunt în jur de 4.000 de șomeri, cu o rată a șomajului de peste 3%.

Citeşte şi: Comisie de recepție pentru Varianta Ocolitoare a municipiului Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS