24.5 C
Craiova
sâmbătă, 7 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjClădirea cea mai afectată de cutremure intră în reparații

Clădirea cea mai afectată de cutremure intră în reparații

Încep reparațiile de primă urgență la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, clădire afectată de cutremure.

A fost stabilită firma care se va ocupa de reabilitarea imobilului și urmează să fie semnat contractul care are o valoare de peste 12 milioane de lei. Colegiul a fost serios afectat de cutremurele care au avut loc în cursul anului 2023. Mii de seisme s-au produs în județul Gorj și câteva clădiri mai vechi de pe raza municipiului Târgu Jiu au fost afectate.

Între acestea sunt: Primăria Târgu Jiu, Instituția Prefectului, o grădiniță sau sediul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”. Această din urmă unitate de învățământ și Palatul Administrativ au fost printre cele mai afectate de pe raza orașului. Din acest motiv, și alocările financiare de la bugetul de stat care are în vedere situațiile de urgență sunt semnificative. Pentru lucrările de reparații și consolidările elementelor avariate de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” este disponibilă suma totală de peste 12,8 milioane de lei.

Clădirea a fost inaugurată de Spiru Haret!

În prealabil a fost efectuată o expertiză tehnică, în baza căreia a fost estimate necesarul financiar.

Vor avea loc lucrări de reparații structurale și lucrări de reparații structurale la nivelul fațadelor. Se vor face lucrări de consolidare la:

  • fundațiile construcției,
  • elementelor structurale verticale și orizontale.

Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” este o instituție de învățământ din Târgu Jiu, înființată în anul 1890. Prin urmare este unul din cele mai vechi imobile din oraș.

„La data de 11 ianuarie 1889 prin elaborarea Decretului regal nr. 111 s-a aprobat înființarea Gimnaziului real din Târgu Jiu. Decretul a fost comunicat de Ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice Prefecturii Gorj cu adresa nr. 7679/1890 și primăriei Târgu Jiu cu adresa 7680 din 23 iulie 1890. Colegiul Tudor Vladimirescu a fost înființat în septembrie 1890 ca Gimnaziu Real. Construcția sa a început în 1891 după planurile arhitectului Theodor Dobrescu, antreprenor fiind Constantin Bartteli și s-a finalizat în 1894 când la inaugurarea sa a participat și ministrul instrucțiunii publice, Spiru Haret. Aici a funcționat, pe lângă gimnaziu, Școala de ceramică inițiată de directorul gimnaziului Iuliu Moisil și de arhitectul șef al județului, Aurel Diaconovici, dar și Muzeul Gorjului, primul muzeu de acest tip din țară constituit în 1894 din inițiativa unui grup de intelectuali de marcă ai Gorjului – Alexandru Ștefulescu, Iuliu Moisil, Aurel Diaconovici, Witold Rola Piekarski…Prin Decretul regal nr. 2413 din 23 iunie 1897 Gimnaziul din Târgu Jiu a primit numele eroului martir Tudor Vladimirescu”, conform istoricilor locali.

Citește și: CNI va moderniza Palatul de Justiție Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS