Garda de Mediu Gorj lucrează la un Raport privind funcționarea Sistemului Garanție Returnare la nivelul județului.
Potrivit prefectului de Gorj, Virgil Drăgușin, a existat o solicitare în acest sens în cadrul Colegiului Prefectural. Garda de Mediu Gorj va trebui:
- să pună în aplicare legislația în domeniu,
- să verifice dacă agenții economici s-au înscris în Sistemul Garanție Returnare,
- dacă folosesc produse care poartă sigla respectivă,
- dacă rețin garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.
Mai mult decât atât, fiecare agent economic are obligația să primească ambalajul cu sigla SGR și să ofere fie un bon, fie suma de bani.
Ambalajele sunt preluate automat de către echipamente specializate sau de personal special desemnat care este dotat cu scanere. Problema este că sunt magazine sau unități de alimentație publică în Târgu Jiu sau în județ care comercializează produse cu marca SGR, rețin garanția, însă refuză să primească ambalajele cu sigla respectivă. Prin urmare, rămân cu banii clienților în casierie și nu răspund în fața nimănui pentru situația respectivă.
Prefectul de Gorj, Virgil Drăgușin, a declarat că așteaptă într-un timp cât mai scurt un raport din partea Gărzii de Mediu cu privire la modul în care este implementat la nivelul județului sistemul SGR și care este situația la nivelul agenților economici. Sunt firme în județ care vând produse cu sigla SGR, rețin garanția, însă nu primesc ambalajele cu sigla SGR.
Sute de milioane de ambalaje returnate
De la lansarea sa la 30 noiembrie, Sistemul Garanție-Returnare a colectat 514 milioane de ambalaje în primele șase luni, cu un vârf de 250 de milioane doar în luna mai. În iunie, numărul a crescut la 300 de milioane, iar în iulie se așteaptă atingerea unui miliard de ambalaje returnate. În medie, românii returnează 10 milioane de ambalaje pe zi, iar numărul continuă să crească. Cu toate acestea, creșterea semnificativă a volumului de ambalaje returnate a dus la formarea cozilor lungi la automate. Aceasta problemă este exacerbată de numărul limitat de automate disponibile, care se ridică la aproximativ 4.000 de unități în toată țara, conform rapoartelor prezentate de către presa centrală.
Citește și: Complexul Energetic Oltenia dă 300.000 de lei pe apă minerală