Societatea de Cruce Roșie Gorj propune introducerea de cursuri de prim ajutor pentru toate ciclurile de învățământ.
Grigore Richter, directorul Crucii Roșii Gorj, susține că orice curs de prim ajutor deprins corect și din vreme poate salva vieți, atât la școală, cât și pe stradă sau acasă. Elevii vor fi învățați cum să aplice corect manevre de resuscitare și cum să procedeze în cazul unei situații de urgență cu victime. Grigore Richter susține că legile educației ar fi trebuit să prevadă pentru toată lumea cursuri de prim ajutor și acestea să fie opționale sau obligatorii.
„Este nevoie de cursuri de prim ajutor pe toate ciclurile de învățământ. Sunt manevre care trebuie să fie deprinse. Sunt reguli care trebuie să fie cunoscute și să fie aplicate. E necesar să fie introdus măcar un opțional de prim ajutor pentru patru cicluri. Este vorba despre ciclul primar, ciclul gimnazial, liceal și universitar. Vor fi în total patru cursuri și pe parcursul anilor de școală vor fi deprinse manevrele pentru acordarea primului ajutor. Vor avea deja o asumare în masă a manevrelor și efectul va fi unul benefic în mod cert. Este important ca tinerii și chiar copiii să știe ce au de făcut când se află în fața unei situații cu victime”, conform lui Grigore Richter, director în cadrul Societății de Cruce Roșie din Gorj.
Agenții economici sunt obligați să organizeze cursuri de prim ajutor
Grigore Richter a mai spus că Societatea de Cruce Roșie Gorj organizează cursuri contra cost pentru agenții economici. Din păcate, aceștia nu se prea înghesuie să organizeze cursuri de prim ajutor pentru salariați, cu toate că acestea sunt obligatorii prin lege.
„Prin Legea 319 din 2006 toți angajatorii sunt obligați să facă cursuri de prim ajutor pentru o parte a angajaților lor, dar nu este așa. Mulți consideră că nu sunt importante. Doar când se întâmplă un eveniment încep să înțeleagă și ne caută. Noi avem un preț modic pentru un curs. Este vorba de 250 de lei de persoană. Sunt cursuri acreditate și sunt furnizate de medici sau instructori atestați în domeniul primului ajutor de bază. Cursurile oferă participanților modalități de salvare a vieții până la sosirea ambulanței.
Cursul de prim ajutor se finalizează cu un examen. Se primește un certificat de absolvire care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor. Programa de curs este standardizată la nivel național. Este armonizată în conformitate cu recomandările Consiliului European de Resuscitare și ale Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie”, conform lui Grigore Richter. Durata unui curs este de 12 ore.
Citește și: Un profesor universitar din SUA, originar din Novaci, va primi Titlul „Gorjeanul Anului”