29.3 C
Craiova
sâmbătă, 7 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProteste sindicale la Târgu Jiu pentru salvarea Sistemului Energetic Național

Proteste sindicale la Târgu Jiu pentru salvarea Sistemului Energetic Național

Sindicatele din minerit ies vineri în stradă, la Târgu Jiu. Sunt programate proteste în Piața Prefecturii Gorj.

Va avea loc o pichetare organizată de Federația Națională a Muncii. Protestul este programat în intervalul orar 9.00 – 11.00. Conform reprezentanților Federației Naționale a Muncii, revendicarea principală a protestatarilor este Salvarea Sistemului Energetic Național. La pichetare vor participa circa 50 de persoane, potrivit adresei depuse la Primăria Târgu Jiu de către organizatori.

Aceștia anunță cu protestul este unul pașnic și vor fi respectate prevederile legale în domeniu. În ultimele luni, din cauza temperaturilor ridicate, Sistemul Energetic Național a fost pus la grea încercare. Au fost și pene de curent și s-a vorbit chiar despre black-out, respectiv pene majore de energie electrică. De asemenea, este înregistrat un deficit major de energie electrică și se apelează aproape în fiecare zi la importuri de energie electrică. S-a trecut și de 2.000 de MW oră importați din statele vecine, inclusiv din cele unde se produce curent electric pe bază de cărbune.

Cer oprirea Planului de închidere a CEO

Un alt sindicat din Complexul Energetic Oltenia cere Guvernului să nu închidă termocentralele pe bază de cărbune și carierele Miniere. Sindicatul „Energia” Rovinari, în numele tuturor salariaților din Complexul Energetic Oltenia și a tuturor lucrătorilor din activitatea de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, cere stoparea de urgență a planului de închidere a termocentralelor pe cărbune și a carierelor miniere.

Sindicatele afirmă că s-a dovedit în mod permanent că în perioadele dificile din punct de vedere meteorologic, cărbunele stă la baza alimentării cu energie electrică în bandă, pentru buna funcționare a Sistemului Energetic Național. Astfel, România are nevoie de grupurile energetice pe cărbune din Complexul Energetic Oltenia, susțin sindicatele. În lipsa energiei în bandă se apelează la importuri. În anumite perioade, acestea au depășit 2.000 de MW oră. Prețurile la importul de energie electrică au fost însă unele foarte mari. Liderii de sindicat din CEO solicită stoparea Planului de închidere a CEO și susținerea energiei pe bază de cărbune care poate produce la orice oră, față de parcurile fotovoltaice sau centralele eoliene.

„În numele tuturor salariaților din Complexul Energetic Oltenia și a tuturor lucrătorilor din activitatea de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, cerem stoparea de urgență a planului de închidere a termocentralelor pe cărbune și a carierelor miniere!…cerem Prim-ministrului României, Domnului Marcel Ciolacu și Ministrului energiei, Domnului Sebastian Burduja, să oprească de urgență închiderea grupurilor energetice pe bază de cărbune, iar în ceea ce privește forța de muncă din această activitate, cerem să fie făcute cât mai repede angajări de personal în producție, iar tuturor salariaților din producție să le fie făcute contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată, pentru că doar în acest fel activitatea noastră la locurile muncă se poate desfășura în condiții de siguranță!”, conform sindicaliștilor din cadrul Sindicatului „Energia” Rovinari.

Citește și: Un profesor universitar din SUA, originar din Novaci, va primi Titlul „Gorjeanul Anului”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS