28.4 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLucrările la grupul 5 de la Termocentrala Rovinari vor continua și anul viitor

Lucrările la grupul 5 de la Termocentrala Rovinari vor continua și anul viitor

Continuă lucrările la grupul energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Directoratul Complexului Energetic Oltenia alocă în continuare sumele necesare pentru finalizarea lucrărilor la cel mai modern bloc energetic al companiei. Bugetul pus la dispoziție recent este de aproape 800.000 de lei. Se are în vedere achiziția de lucrări de confecţionare şi montare balustrade, podeţe si platforme de acces la echipamente tehnologice și AMCR-urile aferente blocului energetic numărul 5, de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Lucrările de accesibilizare vor dura 5 luni
Lucrările de accesibilizare vor dura 5 luni

Grupul energetic numărul 5 de la Termocentrala Rovinari ar trebui să fie finalizat în cursul lunii viitoare, iar probele să fie începute în luna septembrie. Punerea în funcțiune ar trebui să fie realizată în octombrie. Cu toate acestea, lucrările scoase la licitație pentru a facilita accesul la echipamentele grupului energetic ar trebui să dureze 5 luni de zile. Așadar, dacă la jumătatea lunii august ar fi semnat contractul cu un prestator de servicii, atunci lucrările ar trebui să fie gata abia în luna ianuarie a anului viitor. Licitația este programată pe 12 august.

Alte licitații pe ultima sută de metri

Este de amintit că, recent, Directoratul Complexului Energetic Oltenia a alocat ultimele sume necesare pentru achiziția de echipamente sau de programe software pentru blocul energetic numărul 5. Astfel, este nevoie de servicii de configurare software și punere în funcțiune (PIF) a sistemului de sistem protecție REG 216, la blocul energetic 5, din Sucursala Electrocentrale Rovinari.

Pentru achiziția serviciilor de instalare de echipament de comandă a energiei electrice a fost alocată suma de 125.000 de lei. Licitația este programată pentru data de 30 iulie. Termenul este foarte scurt, dat fiind faptul că în luna august trebuie să fie finalizate lucrările și din septembrie să înceapă primele probe. Totodată, mai este nevoie de servicii de proiectare în vederea adaptării sistemului de protecții de tip REG 216 la blocul energetic numărul 5 Rovinari. Bugetul alocat de către Directorat este de 140.000 de lei, iar licitația va avea loc pe 29 iulie.

Ar funcționa și nu prea…

Conform reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, mai sunt de executat ultimele lucrări în ceea ce privește racordarea blocului energetic numărul 5 la instalația de desulfurare a grupului energetic numărul 3 care a fost închis anul trecut. Investițiile în modernizarea grupului energetic numărul 5 au fost demarate în urmă cu aproape un deceniu și au fost estimate undeva la peste 100 de milioane de euro.

Grupul energetic numărul 5 modernizat ar trebui să mai funcționeze fără probleme încă 15 – 17 ani, dacă va mai exista până atunci producție de energie pe bază de cărbune în România. Problema este că, potrivit Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, toate grupurile energetice pe bază de cărbune vor intra în rezervă de la 1 ianuarie 2026. Așadar, grupul energetic numărul 5 de la Rovinari ar putea să funcționeze numai un an de zile, după inaugurare și după ce s-a cheltuit suma de peste 100 de milioane de euro cu modernizarea.

Citeşte şi: Ansamblul Monumental Calea Eroilor este, oficial, în Patrimoniul UNESCO!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS