3.4 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCea mai nouă mănăstire din Oltenia va fi în Turburea

Cea mai nouă mănăstire din Oltenia va fi în Turburea

Cea mai nouă mănăstire din Oltenia va avea o biserică înaltă de 30 de metri. Proiectul aparține Mitropoliei Olteniei și este demarat la Turburea, în județul Gorj.

Aici sunt disponibile mai multe hectare de teren pe care vor fi amplasate chiliile și biserica uriașă. Conform primarului din Turburea, Ion Bârcă, a fost finalizată fundația și a început construcția zidurilor de deasupra fundației. Cupola va ajunge la o înălțime de aproape 30 de metri, după cum a menționat edilul din Turburea.

În zonă au fost aduse foarte multe materiale de construcție și sunt utilaje și muncitori. În perioadele caniculare ritmul lucrărilor a mai scăzut. Proiectul continuă însă și se dorește ca în maximum 3 ani să se ajungă ca inaugurarea noii mănăstiri. Aceasta va avea în dotare cea mai mare biserică din regiune. Proiectul major este implementat de către Mitropolia Olteniei. Vor fi demarate și lucrările la chilii. Va fi o mănăstire de maici.

Vor să restaureze și Castelul Roșianu

În zonă se află și Castelul Roșianu. Vor fi folosite fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru restaurarea și punerea în valoare a Castelului Roșianu, din comuna gorjeană Turburea. Este vorba de o clădire veche de peste 100 de ani care a aparținut boierului Dumitru Roșianu. E o clădire de patrimoniu care a aparținut Primăriei Turburea. La un moment dat, în anul 2007, autoritățile locale au scos la vânzare proprietatea, inclusiv terenul aferent, însă nu au existat cumpărători interesați să preia clădirea și terenul. Poate și din cauză că obligația cumpărătorului ar fi fost să restaureze clădirea, dat fiind faptul că este vorba de un monument din patrimoniul național.

În cele din urmă, s-a renunțat la intenția de a valorifica activele respective, iar la un moment dat autoritățile locale au decis să doneze bunurile către Mitropolia Olteniei. Complexul de la Turburea va avea, pe lângă o mănăstire cu biserică și chilii, căsuţe din lemn, sală de sport şi ateliere de pictură şi olărit.

Vor fi și spații de cazare cu 150 de locuri pentru bărbați și 150 de locuri pentru femei. Castelul Roșianu va fi restaurat și va putea fi vizitat de către turiști.

Citește și: Mama copiilor spulberați în Capitală de mașina condusă de un tânăr de 16 ani este din Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS