5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de hectare de terenuri agricole noi în zonele Rovinari și Drăguțești

Zeci de hectare de terenuri agricole noi în zonele Rovinari și Drăguțești

Zeci de hectare de teren agricol vor fi disponibile în curând în zona orașului Rovinari și a comunei Drăguțești.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a alocat sumele necesare pentru punerea în opera a unui proiect care are în vedere execuția lucrărilor de redare în circuitul productiv prin amenajare și recultivare a peste 53 de hectare de teren din Cariera Minieră Gârla. Fosta subunitate minieră se află în extravilanul localităților Rovinari și Drăguțești. În momentul de față, este în analiză la APM Gorj documentația cu privire la impactul asupra mediului.

„Societatea Complexul Energetic Oltenia, titular al proiectului, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare, în cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul „Lucrări de redare în circuitul productiv – etapa I amenajare tehnico-minieră și etapa a II a recultivare biologică suprafața de 53,73 ha din perimetrul minier al carierei Gârla”, propus a fi amplasat în extravilanul UAT Rovinari și UAT Drăguțești, județul Gorj.

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj, str. Unirii, nr. 76,Targu-Jiu, județul Gorj, în zilele de luni–vineri, între orele 8.00-16.00, precum și la următoarea adresă de internet: http://.apmgj.anpm.ro.Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de interne a autorității competente pentru protecția mediului”, conform CEO.

Plan de închidere a carierelor miniere

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră. La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate.

De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de:

  • Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027,
  • Cariera Pinoasa care se va închide în 2030,
  • Cariera Roșiuța care se va închide în 2029,
  • Cariera Roșia care se va închide în 2030.

Citește și: Mama copiilor spulberați în Capitală de mașina condusă de un tânăr de 16 ani este din Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS