3.7 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO a ajuns să vândă pământ pentru a face rost de bani

CEO a ajuns să vândă pământ pentru a face rost de bani

Complexul Energetic Oltenia (CEO) continuă să vândă bunurile de care nu are nevoie. De data aceasta, pe lângă utilaje, materiale, fier vechi, vehicule, compania energetică pune la dispoziția celor interesați și un produs rezidual minier. Este vorba despre sterilul din carierele miniere din Gorj și Mehedinți.

Conform CEO, poate fi achiziționată cantitatea de minimum 2.000 de tone. Sterilul este pământul care nu conține niciun fel de resurse, rezultat din decopertări și depozitat în haldele interioare ale Sucursalei Miniere din CEO. Prețul este 15,86 de lei tona fără TVA.

Sterilul poate fi folosit la pavaje sau la umpluturi în construcții, la drumuri sau la alte categorii de lucrări de amenajare a terenurilor. Potrivit specialiștilor, sterilul nu conține metale care pot fi valorificate. Materialul respectiv a rezultat în urma pregătirii fronturilor de lucru, în vederea exploatării straturilor de cărbune. Sterilul este depozitat în halde care reprezintă în fapt noi forme de relief apărute în zona carierelor miniere și în vecinătatea localităților unde există rezerve de lignit. O parte a haldelor de steril vor fi folosite pentru construirea parcurilor fotovoltaice din Planul de restructurare și decarbonare al CEO.

Vor să amplaseze 8 parcuri fotovoltaice pe halde și pe fostele depozite de cenușă

Șefii Complexului Energetic Oltenia și-au propus să amplaseze opt parcuri fotovoltaice pe haldele de steril și pe fostele depozite de zgură și cenușă de la termocentrale.

Investițiile sunt prevăzute în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Sunt în total 8 parcuri fotovoltaice și două centrale pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița. Compania energetică va contribui la investiții cu terenurile, anumite tipuri de echipamente și resurse materiale.

La CEO vor fi demarate investiții de câteva sute de milioane de euro. Ministerul Energiei a anunțat, de exemplu, semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro.

„Ministerul Energiei a semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA.”, conform Ministerului Energiei.

Investiții și cu OMV și Tinmar

CEO face pași și pentru concretizarea investițiilor alături de OMW Petrom și Tinmar. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

CEO va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CEO (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare).

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse.

Citeşte şi: Cea mai nouă mănăstire din Oltenia va fi în Turburea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS