25.6 C
Craiova
luni, 9 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaExpoziție de fotografie veche din Gorj la Kladovo, Serbia

Expoziție de fotografie veche din Gorj la Kladovo, Serbia

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează în data de 20 august un eveniment expozițional la Centrul Cultural Românesc din Kladovo (Serbia).

Cel care a a inițiat acest eveniment, fotograful Teodor Dădălău spune că va fi organizată o expoziție de fotografie veche, dar se va face și o donație de carte românească. Este foarte important că românii din Kladovo au la dispoziție un centru cultural românesc, realizat pe baza unui proiect finanțat de către Departamentul pentru românii de pretutindeni.

Reprezentantul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Teodor Dădălău spune că prietenia tradițională a celor două țări se vede în activitatea culturală. Manifestarea din 20 august include:

  • o expoziție de fotografie etnografică despre Gorjul tradițional,
  • o lansare de carte,
  • o donație de cărți și albume de artă, făcută de autoritățile gorjene, inclusiv expoziția vernisată.

Manifestarea mai presupune și vizitarea localității-gazdă, cu Cetatea Fetislam, Podul lui Apolodor de pe malul sârbesc, zona de promenadă a localității și faleza, Muzeul etnografic particular al lui Mihaijlo „Miki” Vasilievici.

Inaugurat în 2023

Centrul cultural românesc de la Kladova, Serbia a fost inaugurat în octombrie 2023 ca instituție de concentrare și promovare a culturii populației vorbitoare de limbă română din zona acestei părți de țară vecină, aflată pe Valea Timocului. Kladova este o comună care numără peste 20 de sate în care trăiește o populație numeroasă vorbitoare de o limbă română foarte „curată”, practică obiceiuri și are tradiții aproape identice legate de sărbători religioase, nuntă, înmormântare, țesături, ceramica, gastronomie ca in judetele Mehedinti, Dolj, Caraș-Severin sau chiar Gorj. Oficial, Serbia numește această populație ca fiind vlahă.

Centrul cultural românesc din Kladova

Profesorul Dan Șalapa, scriitor, jurnalist, membru UZPR, președinte Societatea cultural-artistică „Dunaris” Mehedinți spune că centrul are un spațiu generos dotat cu;

  • sală de conferință, unde este și un mic muzeu etnografic,
  • sală de clasă,
  • bibliotecă cu cărți și reviste inclusiv în limba română, provenite din donații,
  • sală destinată biroului de relații publice,
  • grup sanitar,
  • parcare.

„La Centru se desfășoară întâlniri cu caracter cultural artistic, destinate populației vorbitoare de limbă română, dar și altor cetățeni din localitate ori invitați precum: recitaluri de muzică, lansări de carte, vizitarea micului muzeu, dar și cursuri de limba română, susținute de cadre didactice autorizate, pentru copii, adolescenți, tineri sau adulți. Coordonatori ai Centrului din Kladova sunt Ivan Vrjoghici președinte, și Mihaijlo Vasilievici, vicepreședinte”, conform lui Dan Șalapa.

Citește și: CJ Gorj transferă către primării 22 de microbuze electrice

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS