24.5 C
Craiova
marți, 10 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimăriile din Gorj au ajuns la fundul sacului

Primăriile din Gorj au ajuns la fundul sacului

Primăriile din județul Gorj au ajuns la fundul sacului. Nu mai sunt banii pentru cofinanțarea unor proiecte sau chiar pentru plata unor facturi sau a derulării activităților curente.

Mulți primari din Gorj susțin că este obligatorie în luna august o rectificare de urgență a bugetului și alocarea de fonduri pentru unitățile administrativ-teritoriale din județ. Fondurile au ajuns până în luna iulie și, cel mai probabil, se vor tăia bani de la alte capitole, pentru a se putea supraviețui, fără să se ajungă la situații extreme, precum neplata salariilor sau a facturilor la utilități sau la iluminatul public.

În plus, este perioada în care ar trebui să fie demarate activitățile pentru pregătirea unităților de învățământ, în vederea începerii noului an școlar 2024 – 2025. Este nevoie de igienizări, achiziții de materiale, combustibil pentru perioada de iarnă, mobilier și alte consumabile.

Nu mai sunt bani

Primarul din Turburea, Ion Bârcă, a declarat că este nevoie de bani de la bugetul central pentru echilibrarea bugetelor unităților administrativ-teritoriale. Nu există alte posibilități, în afara atragerii unor surse externe pentru a acoperi deficitul existent.

„Este nevoie de o rectificare de urgentă. Primăriile nu mai au bani. Acesta este adevărul, indiferent de ce se spune. Încercăm să supraviețuim cum putem. Noi la Turburea tot sperăm că va fi ceva în luna august, dar sunt șanse tot mai mici, pentru că discuția acesta nu există la nivel central. Am discutat cu alți primari, alți colegi din alte primării și nu se mai descurcă. Este mai complicat decât anul trecut. Unii sunt în situația de a opri anumite investiții care au o componentă de cofinanțare”, a spus primarul comunei Turburea, Ion Bârcă.

Primăria Bălești
Primăria Bălești

La rândul său, edilul din Bălești, Mădălin Ungureanu, a precizat că este nevoie de fonduri la nivel local, însă este greu de crezut că va fi o rectificare de buget în august. „Cu toată sinceritatea, eu nu cred că va exista o rectificare de buget în luna august și motivul este faptul că încă nu avem primarii instalați în funcție. Unii nu vor mai fi din octombrie încolo. Nu știm ce proiecte vor continua și care vor fi proiectele stopate. Poate unii primari vor revizui listele de investiții ale primarilor care au pierdut. Din acest motiv, eu cred că vom avea o rectificare de buget în luna octombrie, mai degrabă”, a menționat primarul Mădălin Ungureanu, din Bălești.

Citește și: Criză de apă potabilă în Bălești

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS