21.2 C
Craiova
marți, 10 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSărbătoare 3 zile în Poiana lui Mihai Viteazul, la Schela

Sărbătoare 3 zile în Poiana lui Mihai Viteazul, la Schela

Mihai Viteazul va fi sărbătorit la Schela în perioada 9 – 11 august. Ca în fiecare an, Poiana lui Mihai Viteazul, de pe drumul străvechi care leagă localitățile Schela din Gorj și Vulcan din Hunedoara, găzduiește sărbătoarea locală în memoria celui care a fost Domnitorul țării.

Pentru iubitorii de natură și camping, evenimentul poate începe de vineri, în prima noapte, fiecare se relaxează și își petrece noaptea, într-un aer curat, la aproximativ 1.000 de metri altitudine, înconjurat de peisajele unice ale zonei.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Consiliul Județean Gorj, alături de autoritățile locale, desfășoară pentru participanții evenimentului, o serie de activități culturale, artistice și religioase, printre care se numără vizionarea de filme istorice, muzică și altele. Duminică, în ultima zi a evenimentului, se desfășoară concerte de muzica populară și muzică folk. „Așa cum ne-am obișnuit, ca de la an la an să fim tot mai mulți cei care luăm parte la Sărbătoarea din Poiana lui Mihai Viteazul, anul acesta avem parte de a ne bucura din nou de 3 zile în natură, la munte, la aer curat. Așteptăm toți iubitorii de camping, de natură. Tradiția merge mai departe. Pentru orice informație, nu ezitați să lăsați un mesaj”, conform organizatorilor.

Aici a poposit Mihai Viteazul în anul 1600

Poiana lui Mihai este situată la granița dintre județele Gorj și Hunedoara. Este vorba de locul unde a poposit domnitorul Mihai Viteazul în toamna anului 1600. Atunci se pregătea să treacă în Transilvania pentru a ajunge la Viena. După ce a urcat dealul până pe platoul de la granița dintre Gorj și Hunedoara, calul domnitorului a cedat și a murit. La mai puțin de un an voievodul și-a găsit sfârșitul în mod tragic.

Istoricii au făcut o legătură simbolică între evenimentul din nordul comunei gorjene Schela și moartea lui Mihai Viteazul. În anul 1932, în Poiana lui Mihai a fost construit un monument dedicate momentului de la 1600. Este vorba de un vultur din bronz așezat pe un soclu înalt. Societatea Culturală „CULTUL EROILOR” din Bucureşti a finanțat construirea monumentului dedicat lui Mihai Viteazul.

Citește și: Nu mai există teren disponibil în Parcul Industrial din Bălești

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS