22 C
Craiova
marți, 10 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Slujbă de pomenire pentru interpreta Maria Apostol în Parohia Bâlta

Gorj: Slujbă de pomenire pentru interpreta Maria Apostol în Parohia Bâlta

O slujbă de pomenire a fost oficiată ieri în Parohia Bâlta, din comuna gorjeană Runcu, pentru interpreta Maria Apostol.

Au participat preoții din localitate și săteni. Maria Apostol s-a născut pe 11 august 1954, în comuna Runcu, Gorj. Ea a decedat pe 5 septembrie 1993, în comuna Runcu, Gorj. A fost o cântăreață de muzică populară din zona Olteniei. Maria Apostol a debutat în muzică la vârstă de 5 ani pe scena Căminului cultural Runcu.

Repertoriul Mariei Apostol conține peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică. A fost una dintre cele mai apreciate cântărețe ale folclorului gorjean, comparată mereu cu Maria Lătărețu și Filofteia Lăcătușu. A colaborat cu mari dirijori ca:

  • Victor Predescu,
  • Radu Voinescu,
  • Paraschiv Oprea,
  • Marin Ghiocel,
  • Ionel Budișteanu și așa mai departe.

Maria Apostol a cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franța, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria și Bulgaria. A murit la vârsta de 39 de ani în urma unui cancer mamar netratat la timp.

Maria Apostol și-a exprimat dorința să fie înmormântată în satul său natal și nu la București, unde locuia de mai mulți ani. În centrul comunei Runcu, vizavi de căminul cultural din localitate, se găsește Casa Muzeu „Maria Apostol”, ridicată în cinstea solistei în anul 2009. Clădirea adăpostește lucruri personale, trofeul concursului „Floarea din grădină” câștigat în 1973, precum și obiecte tradiționale din zona Gorjului.

Citește și: Cinci tineri au murit , după ce au intrat cu mașina într-un cap de pod

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS