17.3 C
Craiova
miercuri, 11 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLucrări în școlile din Gorj și după 9 septembrie

Lucrări în școlile din Gorj și după 9 septembrie

Lucrările de renovare și reabilitare în școlile din Gorj vor continua chiar și după începerea noului an școlar, însă autoritățile asigură că procesul educațional nu va fi afectat.

Mihai Istrate, inspectorul școlar general, a declarat că s-au luat toate măsurile necesare pentru ca școala să înceapă la timp, în ciuda acestor lucrări. Elevii vor putea reveni în bănci fără probleme majore, iar activitățile didactice vor continua normal pe parcursul anului școlar. În unele cazuri, lucrările sunt esențiale pentru siguranța și confortul elevilor și al cadrelor didactice. Un exemplu notabil este Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, unde mai multe săli de clasă au fost afectate de cutremure recente.

Deși lucrările de reparații sunt în desfășurare, acestea nu vor împiedica desfășurarea cursurilor. În plus, alte două colegii din Târgu Jiu se confruntă cu situații similare. La Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, se continuă lucrările de modernizare a infrastructurii, în timp ce la Colegiul Național „Spiru Haret”, renovările se concentrează pe cantină și sala de sport. Aceste îmbunătățiri sunt menite să ofere elevilor condiții optime pentru desfășurarea activităților școlare și extracurriculare, chiar dacă implică un disconfort temporar.

Se lucrează în toate școlile din Padeș!

Situația cea mai complicată se înregistrează în localitatea Padeș, unde toate unitățile de învățământ sunt afectate de lucrări de reabilitare majore. Aici, autoritățile au fost nevoite să găsească soluții alternative pentru a asigura continuitatea procesului educațional. În acest sens, s-a decis mutarea temporară a tuturor elevilor într-un spațiu nou, pus la dispoziție de autoritățile locale.

Acesta a fost construit recent, cu ajutorul unei finanțări acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). După finalizarea lucrărilor de reabilitare, elevii se vor întoarce în școlile lor obișnuite. Deși lucrările de reabilitare și modernizare sunt inevitabile și uneori pot crea disconfort, autoritățile sunt încrezătoare că aceste eforturi vor duce la îmbunătățirea semnificativă a condițiilor de învățare pe termen lung. În ciuda provocărilor, inspectoratul școlar și autoritățile locale dau asigurări că nu vor fi probleme majore în noul an școlar, indiferent de circumstanțe.

Inspecții în toate școlile

În perioada imediat următoare vor fi demarate acțiuni de inspecție în unitățile de învățământ de pe raza județului Gorj. Din comisiile de verificate vor face parte reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Gorj, ai Prefecturii Gorj și vor beneficia de sprijin din partea administrațiilor publice locale. Sunt sute de clădiri care urmează să fie verificate la nivelul celor două municipii, al orașelor și în comune.

Mihai Istrate, șeful Inspectoratului Școlar Județean Gorj, a precizat că vor fi verificate spațiile de învățământ, laboratoarele, spațiile conexe, dotarea cu combustibil, acolo unde încălzirea se mai face cu lemne sau cărbune. „Vrem să vedem exact care este situația înainte de reluarea anului școlar. Trebuie să fie făcută și curățenia, finalizate ultimele lucrări. Să avem dotările necesare pentru actul didactic. În multe școli avem mobilier nou, echipamente IT peste tot au fost aduse și se va continua acest proces. Nu mai avem multe unități unde să fie problema cu toaleta afară. Începem din timp aceste acțiuni de verificare pentru a putea fi remediate eventualele probleme. În momentul de față aș spune că peste 80% din școli corespund normelor”, a menționat Mihai Istrate, șeful ISJ Gorj.

Citește și: Utilități pentru primul cartier de case din Bumbești Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS