17.3 C
Craiova
miercuri, 11 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjModernizarea grupului energetic 5 de la Termocentrala Rovinari

Modernizarea grupului energetic 5 de la Termocentrala Rovinari

Un nou act adițional a fost recent semnat, marcând un alt pas important în procesul de modernizare a grupului energetic 5 de la Termocentrala Rovinari.

Acest document actualizează un contract de execuție din anul 2022, încheiat cu SC Carpați SRL, care prevede realizarea de izolații termice și protecția cu tablă a turbinei și conductelor din sala mașinilor, precum și la corpul degazori. Deși lucrările la acest grup energetic sunt încă în desfășurare, Ministerul Energiei a anunțat că primele probe ale echipamentelor vor fi efectuate în luna viitoare, iar, dacă totul decurge conform planului, grupul energetic ar trebui să înceapă producția primilor megawați în luna octombrie. Acest proiect de modernizare, care durează deja de peste un deceniu, a fost un proces complex și costisitor, implicând investiții de peste 100 de milioane de euro până în prezent.

Ultimul grup care va fi modernizat

Grupul energetic 5 de la Rovinari a fost supus unor lucrări majore, menite să îmbunătățească eficiența și fiabilitatea instalațiilor sale, esențiale pentru asigurarea unei producții stabile de energie electrică. Modernizarea sa este deosebit de importantă în contextul actual, unde cererea de energie este în creștere, iar tranziția către surse de energie mai sustenabile este o prioritate.

Eforturile depuse în ultimii ani subliniază importanța acestui proiect nu doar pentru economia locală, ci și pentru securitatea energetică națională.Grupul energetic numărul 5 modernizat ar trebui să mai funcționeze fără probleme încă 15 – 17 ani, dacă va mai exista până atunci producție de energie pe bază de cărbune în România. Problema este că, potrivit Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, toate grupurile energetice pe bază de cărbune vor intra în rezervă de la 1 ianuarie 2026. Așadar, grupul energetic numărul 5 de la Rovinari ar putea să funcționeze numai un an de zile, după inaugurare.

Citește și: Utilități pentru primul cartier de case din Bumbești Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS