17.3 C
Craiova
miercuri, 11 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNiciun centru de respiro în Gorj

Niciun centru de respiro în Gorj

Se caută o sursă de finanțare pentru amenajarea la Târgu Jiu a primului Centru de respiro din județul Gorj. Conform lui Nicolae Simionescu, persoană cu dizabilități și președintele unei Asociației non-guvernamentale „Dizabil în slujba comunității”, a precizat că din discuțiile purtate cu administrația de la Târgu Jiu, există disponibilitatea de a oferi un teren pe raza orașului.

Problema este lipsa finanțării pentru amenajarea unui unități de profil, care ar fi de mare ajutor pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități. Astfel, de centre de respiro există deja fie la direcțiile de asistență socială din alte județe din țară, fie la asociații din sectorul privat. Un Centru de Tip Respiro pentru Persoane Adulte cu Dizabilități asigură măsuri de protecție specială pentru persoanele adulte cu dizabilități, încadrate în gradul grav de handicap, cu asistent personal.

E mare nevoie de un astfel de centru

Scopul Centrului de Tip Respiro pentru Persoane Adulte cu Dizabilități este de prevenire a instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități, încadrate într-o categorie de persoane cu handicap grav, cu asistent personal/asistent personal profesionist, care vor beneficia de un nou serviciu social, adaptat nevoilor personale.

Un astfel de centru poate deservi persoanele cu dizabilități și implicit asistenții personali/asistenții personali profesioniști implicați în îngrijirea acestora. Astfel, pentru o perioadă determinată de timp, perioadă în care asistentul personal/asistentul personal profesionist solicită concediu legal de odihnă/ concediu medical, numită perioadă de respiro, persoanele cu dizabilități vor putea beneficia în continuare de servicii sociale, de tip familial, fiindu-le asigurate și servicii de cazare concomitent cu asigurarea condițiilor de viață. Acest lucru aduce beneficii atât persoanei cu dizabilități, asistentului personal/asistentul personal profesionist/familiei, contribuind astfel la păstrarea unui echilibru în cadrul vieții de familie.

Citește și: Utilități pentru primul cartier de case din Bumbești Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS