16.7 C
Craiova
vineri, 13 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjInvestițiile din FTJ, complet blocate în cele două parcuri industriale din Gorj

Investițiile din FTJ, complet blocate în cele două parcuri industriale din Gorj

Sunt probleme cu programul de investiții în cele două parcuri industriale din Gorj. Aici există un parc industrial la Bumbești-Jiu și al doilea parc industrial mai nou, în comuna Bălești, de lângă Târgu Jiu.

Eftemie Popescu, directorul general al Parcului Industrial din subordinea Consiliului Județean Gorj, a declarat că în momentul de față sunt blocate 7 investiții în valoare de peste 45 de milioane de euro. Finanțarea ar trebui să vină din Fondul de Tranziție Justă destinat județului Gorj. Au fost depuse în total 7 proiecte din partea unor investitori care au primit terenuri în parcurile industriale de la Bumbești-Jiu și de la Bălești.

„Noi tot așteptăm rezultatele selecției de proiecte atât pentru Bumbești-Jiu, cât și pentru Bălești. Sunt depuse proiecte pentru Fondul de Tranziție Justă și nu știm ce se întâmplă la ADRSV. Sunt depuse patru proiecte pentru parcul industrial din Bălești în valoare de 31 de milioane de euro și 3 proiecte pentru parcul industrial de la Bumbești-Jiu în valoare de 14 milioane de euro. Este o perioadă de așteptare pentru noi și pentru investitori. Cel puțin doi investitori au anunțat că vor realiza investițiile din fonduri proprii, dacă nu vor mai veni banii din FTJ. Ei sunt angrenați acum în etapa de proiectare, obținere avize. Majoritatea din cei 7 investitori sunt din afara județului. Oamenii au venit în parcurile industriale și pentru facilități. Dar dacă FTJ este pentru tranziția de la minerit către altceva, ar trebui chiar să se întâmple ceva în sensul acesta”, a menționat Eftemie Popescu.

Vor extinderea cu 10 hectare a Parcului Industrial din Bălești

Este de amintit că autoritățile județene și locale au în vedere extinderea Parcului Industrial din Bălești. Propunerea către Consiliul Local din comună este de extindere cu încă 10 hectare. Acestea se vor adăuga celor 10 existente. Este de amintit că, recent, au fost înregistrate trei oferte din partea unor investitori pentru Parcul Industrial din comuna Bălești. Parcul Industrial din Bălești este punct de lucru al Parcului Industrial Gorj, din Bumbești-Jiu. Primăria Bălești are disponibile încă 40 de hectare de teren lângă Parcul Industrial.

Momentan, se vor face demersuri pentru extinderea cu încă 10 hectare, însă abia după ce vor fi demarate lucrările de către cei patru investitori care au semnat contracte pentru preluarea de terenuri în incinta Parcului Industrial de la Bălești. În Gorj mai există Parcul Industrial de la Bumbești-Jiu, unde, de asemenea, nu mai este disponibil teren pentru noi investiții. În Parcul Industrial Gorj, de la Bumbești-Jiu, își desfășoară activitatea 21 firme la care lucrează peste 600 de angajați. Societatea se află în subordinea Consiliului Județean Gorj.

Parc pe 18 hectare

În momentul de față, Parcul Industrial Gorj se întinde pe 18 hectare. Toate halele de aici sunt ocupate. În anul 2003, s-a creat cadrul legislativ pentru formarea de parcuri industriale. În județul Gorj o suprafaţă formată din 186.200 m.p. teren si 38.000 m.p, clădiri au fost trecute din patrimoniul Companiei Naționale Romarm și administrată de U.M. Sadu II, în patrimoniul Consiliului Judeţean Gorj. Acesta le-a trecut în domeniul privat al judeţului Gorj, creând o societate comercială de administrare a lui, numită SC Parc Industrial Gorj SA Bumbeşti-Jiu.

Parcul Industrial Gorj Bumbeşti-Jiu este amplasat în zona de sud-est a oraşului. Activităţile acceptate în Parcul Industrial sunt:

  • activităţi de prelucrări mecanice,
  • activităţi de producție în diferite domenii,
  • activităţi pentru industria uşoară,
  • prelucrarea lemnului,
  • servicii industriale diverse,
  • activităţi de manipulare-depozitare,
  • activităţi de cercetare și producţie tehnologică avansată,
  • alte activităţi auxiliare.

Citește și: Program de reparații la utilajele din carierele CEO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS