17.9 C
Craiova
sâmbătă, 14 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDronă pe timp de ploaie și echipament pentru resuscitare automată pentru Salvamont Gorj

Dronă pe timp de ploaie și echipament pentru resuscitare automată pentru Salvamont Gorj

Angajații Serviciului Public al Salvamont Gorj vor beneficia de echipamente de ultimă generație. Obiectivul Serviciului din cadrul Consiliului Județean Gorj este de a achiziționa o dronă care să poată funcționa cu succes pe timp de ploaie.

Imaginile preluate de drona respectivă vor fi trimise la Centrul de analiză a datelor de la Târgu Jiu, administrat tot de Salvamont Gorj. Centrul a fost deschis în primăvara anului 2022 în sediul Serviciului Salvamont Gorj. Acest dispecerat are tehnologia necesară pentru a identifica prezența umană în imagini surprinse cu ajutorul dronelor utilizate de echipele de căutare-salvare, folosindu-se, în premieră, echipamente de înaltă tehnologie și inteligență artificială pentru a analiza și identifica prezența umană în zonele greu accesibile.

Datorită acestui sistem, în numai 30 de minute, o dronă poate parcurge 5 kilometri liniari și poate acoperi o suprafață de peste 24 de hectare. Astfel, se pot transmite fotografii și imagini care după descărcare pot fi, mai apoi, procesate și analizate în nu mai puțin de 2 minute, mărindu-se capacitatea de căutare de aproape 10 ori. Aceste performanțe duc la micșorarea timpului de intervenție, la reducerea riscurilor pentru salvamontiști și, ceea ce este cel mai important, la salvarea mai multor vieți. Astfel, de centre de analiză a datelor pot fi deschise în în alte zone, dacă va exista infrastructura necesară.

Aparat pentru compresii toracice

Un alt echipament nou va intra în zilele următoare în dotarea Serviciului Public al Salvamont Gorj. Conform lui Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Salvamont, din cadrul Consiliului Județean Gorj, au fost obținute fonduri pentru achiziția unui aparat de făcut compresii toracice. Acesta va intra în dotarea ambulanțelor Salvamont Gorj și va fi utilizat de echipele de salvare care vor merge în acțiuni, pe teren. Echipamentul va putea fi utilizat pentru manevrele de resuscitare aplicate de personalul de salvare. Astfel, vor crește șansele de supraviețuire a victimelor până la sosirea personalului medical de la SAJ sau SMURD. Aparatul pentru compresii toracice va executa manevre automat și este dotat și cu senzori pentru a comunica date angajaților Salvamont Gorj.

„Aparatul pentru compresii toracice va putea executa manevre chiar în timpul transportului victimei cu targa sau cu ambulanța Salvamont. Este un mare câștig pentru Salvamont și vor crește șansele de supraviețuire a victimei pentru că resuscitarea nu se va opri. Când doi colegi cară o targă cu victima nu se mai poate face resuscitarea clasică. Acest aparat va putea fi utilizat cu succes”, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public al Salvamont Gorj.

Citeşte şi: Gorj: Un șofer beat a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS