4.2 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjLicitație de 32 de milioane de euro pentru salubrizarea localităților din Gorj

Licitație de 32 de milioane de euro pentru salubrizarea localităților din Gorj

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare „ADIS” Gorj pregătește o licitație de peste 32 de milioane de euro pentru asigurarea serviciilor de salubrizare în județ.

Sunt 47 de comune și orașe din județul Gorj, din totalul celor 70, care beneficiază în comun de serviciile Asociației de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare Gorj. În ultimii ani, operatorul care asigură servicii de salubritate în cele 47 de comune și orașe s-a schimbat de mai multe ori, din diverse motive.

Astfel, nu a mai fost încheiat un contract prin licitație, ci a fost preferată încredințarea directă a serviciilor, fiind invocată urgența prestării serviciilor respective în cea mai mare parte a localităților din județul Gorj. ADIS Gorj are ca scop realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii aferente serviciilor de salubrizare a localităților, pe baza Planului de Dezvoltare al județului Gorj și furnizarea acestor servicii, sub autoritatea fiecărui membru asociat.

Au trimis documentațiile către 47 de primării

Luis Popa, reprezentant al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare „ADIS” Gorj, a declarat că au fost întocmite documentațiile pentru organizarea unei licitații. Cele 47 de primării urmează să își spună punctul de vedere în legătură cu serviciile de salubritate și să trimită propunerile către ADIS. Ulterior, va fi organizată o licitație și va fi încheiat un contract pe o durată de 8 ani de zile pentru un buget estimate la peste 32 de milioane de euro.

„ADIS are toate documentațiile trimise la 47 de primării, să vină cu un punct de vedere legat de tarife si seriviciile de salubritate. Totul trebuie să fie comunicat în 30 de zile, să fie gata. Vom vota în Adunarea Generală a Acționarilor. Se va întocmi documentația finală și va fi urcată pe SEAP, în vederea organizării licitației.

Contractul va fi pe 8 ani de zile cu o clauză privind Depozitul de gunoi de la Târgu Jiu, care are avizul prelungit din 6 în 6 luni. Este obligatorie această clauză pentru că ne vom trezi la un moment dat că nu va mai fi disponibil depozitul de la Târgu Jiu pentru a duce gunoiul din județ. Până la urmă, este deposit județean, dar fiind un dosar la instanță care vizează activitatea depozitului ne putem aștepta la orice. Problema este că la Drobeta Turnu-Severin nu putem duce gunoiul, la Hunedoara nu, la Oradea doar cu derogare. În mod normal, depozitul ar putea să funcționeze până în 2033.”, conform lui Luis Popa.

Nu pot renunța la depozitul de la Târgu Jiu

Luis Popa, reprezentant al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare „ADIS” Gorj, a mai declarat că un nou depozit nu poate fi construit și nici nu se acordă finanțare, dacă există un astfel de obiectiv. Din Localnicii din apropiere, din zona Slobozia au cerut chiar și în instanță închiderea depozitului din cauza poluării olfactive și mutarea în altă parte. Depozitul este prevăzut însă cu 6 celule pentru depozitarea deșeurilor menajere și s-a ajuns abia la celula cu numărul 2. Se are însă în vedere construirea din fonduri europene a unei platforme pentru selectarea deșeurilor reciclabile și astfel va rămâne o cantitate redusă de gunoi care să fie transportat și depozitat la groapa de deșeuri deținută de Polaris la Târgu Jiu.

În contract va fi introdus și serviciul de ridicare a deșeurilor textile

Conform viitorului contract, operatorul de salubritate al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare – ADIS Gorj va colecta și hainele second hand. Acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025. Măsura a fost decisă în cadrul structurii de conducere a ADIS Gorj și este una obligatorie.

Operatorul de servicii de salubritate care este folosit de localitățile care fac parte din ADIS Gorj va trebui să pună la dispoziție, în diferite puncte containere în care vor putea fi depuse hainele second hand. În momentul de față, nu există obligativitatea ridicării deșeurilor textile de pe raza județului. Unele haine vechi sunt abandonate pe câmp și nu sunt ridicate de nimeni.

Este și foarte greu de identificat persoanele care abandonează deșeuri, în lipsa unor camere de supraveghere. De anul viitor, vor fi disponibile containere speciale unde să fie depuse hainele vechi și astfel, teoretic, nu vor mai ajunge pe câmp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS