0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentISU Gorj: Anul cu cele mai multe incendii din istorie: peste 200 în luna august

ISU Gorj: Anul cu cele mai multe incendii din istorie: peste 200 în luna august

Suntem în anul cu cele mai multe incendii la nivelul județului Gorj de când se fac înregistrari statistice. Conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj, anii cu un număr record de incendii au fost 2021 cu 700 de incendii și 2022 cu aproape 800.

De la începutul anului 2024 și până în momentul de față la nivelul județului Gorj s-a trecut de 900 de incendii de vegetație uscată și, dacă ritmul se va menține se va ajunge la peste o mie de incendii de vegetație uscată, pădure și alte tipuri de incendii. Numai în luna august au fost înregistrate până acum peste 200 de incendii. Din nefericire, autoritățile au depistat foarte puține persoane vinovate de provocarea incendiilor de vegetație uscată. Au fost aplicate până în 30 de amenzi de către Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj.

Unele au afectat vehicule și anexe. Din păcate, în acest an, eu existat și două victime. Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 69 și 70 de ani care au fost surprinși de incendii încercând să stingă flăcările scăpate de sub control înainte de sosirea echipajelor specializate și au suferit arsuri grave. Ambele persoane au fost transportate la spital.

Sute de hectare de pădure afectate de incendii

Incendiile au afectat și sute de hectare de pădure la nivelul județului Gorj. Echipaje specializate din cadrul ISU au intervenit pentru stingerea unui incendiu de fond forestier izbucnit în zona montană a comunei Padeș – zona Piatra Cloșanilor. Zona este foarte greu accesibilă pentru echipajele de pompieri, iar pentru o intervenție eficientă au fost solicitate două elicoptere Black Hauk, echipate cu sistem Bambi Bucket din cadrul Inspectoratului General de Aviație al MAI.

Au fost efectuate peste 300 de lansări

Până în acest moment au fost efectuate peste 300 de lansări, misiunea de stingere fiind organizată atât prin intervenția aeriană cu ajutorul elicopterelor, cât și prin echiaje pedestre de pompieri care au acționat pentru localizarea incendiului și efectuază misiuni de recunoaștere pentru identificarea focarelor care ar putea reaprinde incendiul. Suprafața afectată de incendiu este de aproximativ 90 de hectare.

Recent a fost semnalat un alt incendiu de fond forestier în zona Vârfului Grivele din munții Parâng, într-o zonă foarte greu accesibilă, cu păduri de conifere și cu posibilitate de extindere foarte rapidă. Au fost constituite echipe pedestre de pompieri militari care s-au deplasat la fața locului încercând să limiteze efectele incendiului. Către zona incendiată a fost direcționat și un elicopter Black Hauk, care, după efectuarea unui zbor de recunoaștere, a efectuat 10 lansări de stingere. Ulterior incendiul și toate focarele au fost lichidate. Suprafața afectată de incendiu este de aproximativ 30 de hectare.

Citeşte şi: România este țara din UE cu cele mai multe pisici pe gospodărie și pe locul 3 la câini

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS