19 C
Craiova
sâmbătă, 14 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaTrofeul Festivalului „Gena Bârsan”, câștigat de Taraful „Ionuț Pobirci”

Trofeul Festivalului „Gena Bârsan”, câștigat de Taraful „Ionuț Pobirci”

Festivalul de muzică lăutărească „Gena Bârsan” care a avut loc săptămâna aceasta la Târgu-Cărbunești și-a desemnat câștigătorii.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria și Consiliul local Târgu-Cărbunești, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Centrul Cultural „Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești. Festivalul s-a adresat tarafurilor lăutărești tradiționale care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă tradiția și autenticitatea cântecului și portului popular. Juriul a fost alcătuit din personalități ale culturii populare din județul Gorj.

În urma jurizării din data de 28 august, Trofeul și Marele Premiu a fost câștigat de către Taraful „Ionuț Pobirci” din Pârâul de Pripor. Instrumentiștii sunt toți din „Pârâul de Pripor” și-au reprezentat Gorjul la mai multe festivaluri de gen din țară. La secțiunea tarafuri, premiul I a fost câștigat de Taraful „Mornea” din Tismana, iar premiul al II-lea de taraful „Marcel Ciucurescu” din Târgu-Logrești. În urma jurizării, taraful „Vică Argint” din Godinești a câștigat premiul al III-lea.

Apreciați în Germania

Premiul „Alită Pițigoi” a fost câștigat de către Taraful „Geoni Pițigoi” de la Târgu-Cărbunești. Taraful cu numele inițial „Taraful lui Alită”, a fost înființat în anul 2000 de frații Alită și Bebe Pițigoi. În 2010 taraful a fost preluat de Geoni Pițigoi, fiul lui Alită și a activat la Casa de Cultură din Târgu – Cărbunești. Toți membrii tarafului sunt rude, iar cântăreața Adina Lătărețu, născută Bârsan, este nepoata lui Gena Bârsan.

Taraful a reprezentat zona la festivalurile de gen din țară dar și în străinătate, fiind foarte apreciați în Germania. La secțiunea rapsozi premiul I a fost câștigat de Ion Pițigoi din Dragotești, iar premiul al II-lea de Nicolae Bălan din Motru. Maria Mornea din Tismana a primit premiul al III-lea. Premiile speciale au fost obțnute de către Silică Buzner, Elisaveta Buzner, Pobirci Milica și Didea Dorina. Mențiunile au fost câștigate de către Isabela Pobirci, Gabi Buzner, Ion Argint, Adina Lătărețu și Mara Argint.

Citeşte şi: România este țara din UE cu cele mai multe pisici pe gospodărie și pe locul 3 la câini

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS