De la începutul anului și până în prezent pompierii gorjeni au intervenit pentru stingerea a 970 de incendii de vegetație și fond forestier. Doar în ultimele două zile s-au produs 24 de astfel de incendii.
În majoritatea cazurilor, cauza probabilă a acestor arderi o reprezintă utilizarea focului deschis pentru arderea resturilor vegetale și menajere sau încercarea de igienizare a terenurilor agricole prin incendiere.
De cele mai multe ori, lupta pompierilor cu flăcările este amplificată de vântul care facilitează extinderea cu repeziciune a flăcărilor, zonele greu accesibile în care nu se poate interveni cu ajutorul autospecialelor de intervenție și temperaturile foarte ridicate. Pagubele pentru mediul înconjurător sunt iremediabile.
Sute de hectare de vegetație, mistuite de flăcări
„Sute de hectare de vegetație mistuite de flăcări, copaci seculari făcuți cenusă și animale sălbatice arse! Din păcate, au existat și cazuri în care flăcările s-au extins la autovehicule parcate, sau la construcțiile aflate în apropiere. Din păcate, s-a înregistrat și două victimă! Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 69 și 70 de ani, care, în încercarea de a stinge flăcările, au fost surprinși de incendiu și au suferit arsuri foarte grave, unul pe aproximativ 90% din suprafața corpului, iar celălalt pe aproximativ 20%.”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Citeşte şi: Vâlcea: Un tânăr a vrut să se arunce de pe o clădire