9.5 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJudețul Gorj, locul 3 la nivel național în ceea ce privește pensia medie

Județul Gorj, locul 3 la nivel național în ceea ce privește pensia medie

Județul Gorj se menține în topul național în ceea ce privește nivelul pensiei medii și se află pe locul 3 la nivel național. Astfel, numărul mediu al pensionarilor din Gorj este de aproape 82.000 de persoane, în creștere în ultimele luni.

Conform Direcției de Statistică a Județului Gorj, pensia medie în plată este de 2.736 lei (locul 3 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător), cu 446 lei mai mare faţă de pensia medie la nivel naţional), cu 17,0% mai mare faţă de perioada similară din anul precedent (2.338 lei). Nivelul ridicat al pensiei medii are legătură cu situația economică a județului Gorj axată în continuare pe minerit și termocentralele pe bază de cărbune. Minerii și energeticienii se pensionează și beneficiază de pensii mari, raportat la media întregii țări. Trendul va continua, dat fiind faptul că până la finalul anului se mai anunță alte câteva sute de pensionări de la Complexul Energetic Oltenia.

Mai puțini salariați

În ceea ce privește efectivul salariaților, Gorjul stă însă mult mai prost în clasamentul național, raportat la numărul populației. Astfel, efectivul salariaților din economia judeţului Gorj, este de 80.033 persoane. Din totalul salariaţilor înregistrat la nivel naţional, efectivul judeţului Gorj reprezintă o pondere de 1,4%. Gorjul ocupă locul 26 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător.

Câştigul salarial mediu brut în judeţul Gorj este de 7.916 lei, mai mic decât media la nivelul ţării cu 6,6%, respectiv cu 564 lei. Cu un câştig salarial mediu net de 4784 lei, judeţul Gorj ocupă locul 8 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, salariul mediu net fiind mai mic decât media la nivelul ţării cu 7,6%, respectiv cu 392 lei.

De asemenea, numărul de șomeri înregistraţi în judeţul Gorj, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională Gorj, este de aproape 4.000 persoane (reprezentând 1,6% din persoanele fără loc de muncă la nivel naţional).

Rata şomajului (calculată prin raportarea numărului total al şomerilor la populaţia activă civilă de la începutul anului 2023) este de 3,3% pe total (3,7% pentru femei şi 2,9% pentru bărbaţi), plasând judeţul Gorj pe locul 24 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, fiind mai mare cu 0,2 puncte procentuale faţă de rata şomajului înregistrată la nivelul ţării (3,1%).

Citește și: Un bătrân de 88 de ani care ținea banii în beci ar fi fost jefuit de o vecină

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS