8.7 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjȘcolile s-au redeschis pentru peste 47.000 de elevi din Gorj

Școlile s-au redeschis pentru peste 47.000 de elevi din Gorj

Noul an școlar a început și în județul Gorj. Un număr de 47.357 de preșcolari și elevi sunt înscriși în sistemul de învățământ la nivelul județului Gorj, în anul școlar 2024-2025.

Pe cicluri de învățământ se înregistrează următoarea situație:

  • nivel antepreșcolar – 510,
  • nivel preșcolar – 7.677,
  • nivel primar – 12.689,
  • nivel gimnazial – 10.943,
  • nivel liceal – 11.336,
  • învățământ profesional – 1.378,
  • învățământ postliceal – 2.824.

La nivelul județului Gorj, există 432 de unități de învățământ în sistemul preuniversitar, 121 având personalitate juridică, iar 311 sunt structuri ale unităților cu personalitate juridică. Din cele 432 de unități, 423 sunt publice, iar 9 sunt private. 129 de unități sunt din mediul urban, 303 fiind în mediul rural. Cele 121 de unități cu personalitate juridică sunt structurate după cum urmează: 13 creșe și grădinițe, 67 de școli primare și gimnaziale, 34 de colegii și licee, 7 alte unități de învățământ din rețeaua școlară (precum Palatul copiilor, cluburi școlare sportive, școli postliceale etc.).

Cele 311 unități de tip structuri sunt: 213 creșe și grădinițe, 91 de școli primare și gimnaziale și 7 alte unități din rețeaua școlară (cluburi ale copiilor etc.).

Nu au autorizație de securitate la incendiu

Zeci de unități de învățământ de pe raza județului Gorj nu au autorizație de securitate la incendiu. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj, situaţia unităţilor de învăţământ care necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se prezintă astfel: din totalul de 532 clădiri, pentru 278 clădiri nu este necesară obținerea acestui act administrativ în conformitate cu prevederile legale în vigoare, 209 dețin autorizație de securitate la incendiu, iar 45 dintre cele 46 de unități școlare care nu și-au obținut încă autorizația de securitate la incendiu dețin aviz de securitate la incendiu.

„Clădirile care dețin aviz de securitate la incendiu, nu înseamnă reprezintă un pericol pentru copii, cum nu înseamnă nici faptul că la construcțiile care dețin autorizație de securitate la incendiu, nu există riscul sau posibilitatea de a se produce o situație de urgență generată de un incendiu. Există doar certitudinea că sunt îndeplinite toate condițiile de securitate la incendiu și că riscurile sunt minimalizate”, a precizat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Sute de nereguli

Sute de nereguli au fost depistate în școlile din Gorj în urma controalelor derulate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU). Verificările au avut loc în ultimul an și au fost prezentate de pompieri înaintea începerii noului an școlar 2024 – 2025. Astfel, urma controalelor efectuate în la unitățile școlare, au fost constatate 356 deficiențe specifice. Dintre acestea, 69 au fost remediate operativ pe timpul controalelor.

Conform Inspectoratului pentru Situați de Urgență Gorj, principalele nereguli constatate în urma controalelor au fost:

  • reducerea gabaritelor căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor materiale;
  • neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu;
  • nemarcarea căilor de evacuare pentru persoane în caz de incendiu cu indicatoare standardizate;
  • neafișarea instrucţiunile specifice pe fiecare loc de muncă cu risc de incendiu;
  • neasigurarea necesarului mimim de stingătoare portabile cu pulbere;
  • neverificarea instalației electrice;
  • nefuncționarea corpurilor de iluminat aferente instalației de iluminat de securitate pentru evacuare;
  • nefuncționarea la parametrii proiectați a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu.

Citește și: Serviciul de Ambulanță Gorj face angajări

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS