21.7 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEconomii la una din termocentralele CEO

Economii la una din termocentralele CEO

Directoratul Complexului Energetic Oltenia (CEO) caută soluții pentru a face economii la sucursalele electrocentrale.

Una din măsurile propuse de către energeticienii din companie este reducerea consumului de combustibil prin optimizarea arderii în cazanele de cărbune. După cum se cunoaște, la nivelul termocentralelor este folosită și o cantitate însemnată de gaze naturale. În mod normal, gazele naturale ar trebui să fie utilizate doar la pornirea și la întreținerea arderii, însă de multe ori cantitățile de gaze prognozate pentru consum sunt depășite.

Totul este legat de puterea calorifică a lignitului sau cantitatea acestuia. Optimizarea arderilor la grupurile Sucursalei Electrocentrale de la Turceni se va face prin mentenanța analizoarelor de gaze și înlocuirea unor piese. Analizoarele determină concentrațiile componentelor cu efect de seră din gazele epurate și pentru monitorizarea oxigenului din gazele arse la ieșirea din cazan, pentru optimizarea arderii în vederea reducerii consumului de combustibil.

Bani din vânzare de utilaje

Se caută fonduri pentru funcționarea subunităților miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Una din variante este valorificarea materialelor și a utilajelor scoase din uz. La nivelul carierelor miniere există depozite întregi de fier vechi, dar și foarte multe utilaje și materiale care nu mai sunt folosite în procesul de producție sau în ceea ce privește pregătirea fronturilor de lucru. Astfel, au fost efectuate evaluări ale utilajelor care sunt trase pe dreapta și de care nu mai este nevoie în activitatea extractivă.

Potrivit Complexului Energetic Oltenia, la Unitatea Minieră de Cariere Roșia-Peșteana sunt scoase din uz echipamente și utilaje de de medie capacitate. Se are în vedere scoaterea acestora la vânzare, fiind vorba de mijloace fixe abandonate de ani de zile. Evaluările arată că pot fi valorificate prin licitație publică un total de 5 tractoare, un grup de sudură și un alt utilaj folosit pentru curățenie. Suma la care vor fi scoase la vânzare bunurile amintite este de aproape 100.000 de lei. Licitația pentru valorificarea mijloacelor fixe scoase din funcțiune este programată la începutul lunii viitoare.

Vând și alte active

Complexul Energetic Oltenia a scos la vânzare și bunuri scoase din uz la sucursalele electrocentrale, dar și la alte cariere miniere. În plus, Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia prevede externalizarea unor unități, precum și vânzarea unora dintre activele care nu au legătură directă cu activitatea de bază. Vizate sunt unitățile de cazare deținute de Complexul Energetic Oltenia la Săcelu, Târgu Jiu, Turceni sau alte active de la Sucursala Electrocentrale Ișalnița.

Cele mai importante active ale Complexului Energetic Oltenia din domeniul unităților de cazare sunt: Hotelul Maiami de la Târgu Jiu, Baza de Agrement de la Săcelu și Hotelul de la Turceni. La Ișalnița se află o baza sportivă. În cele din urmă s-a renunțat la scoaterea la vânzare a acesteia pentru a se putea implementa proiectului grupului pe gaze de 800 de MW și rețeaua de alimentare cu gaze naturale.

Citește și: Masă sănătoasă pentru mii de elevi din Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS