25.6 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Ziua Crucii la Muzeul din Măceșu

Gorj: Ziua Crucii la Muzeul din Măceșu

Înălțarea Sfintei Cruci, celebrată în fiecare an pe 14 septembrie este o mare sărbătoare creștin ortodoxă. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj marchează această sărbătoare, împreună cu Primăria și Centrul Cultural “Tudor Arghezi” din Târgu Cărbunești, sâmbătă, 14 septembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Muzeul Crucilor de la Măceşu.

La Măceșu va avea loc o slujbă de pomenire pentru toți oamenii de cultură care au cruci în acest muzeu reprezentativ din România, iar localnicii care vor să participe sunt așteptați în curtea muzeului.
Muzeul Crucilor de la Măceșu a fost înființat în 2009, iar în anul 2013, pe lângă secţia exterioară, a fost adăugată şi secţia interioară.

Muzeul şi-a câştigat un loc în istoria culturală a Gorjului datorită numărului mare de turişti din ţară şi din străinătate. Foarte mulţi oameni vin să vadă muzeul care adăposteşte numeroase cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele.

În fiecare an, pe 14 septembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul. În popor, această sărbătoare se mai numeşte și Ziua Crucii, iar aceasta este considerată data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.

Citeşte şi: Gorj: Aproximativ 10.000 de voluntari s-au înscris în campania „Let’s Do It, Romania!”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS