22.8 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: O primărie nu mai are bani pentru ultimele două luni ale anului

Gorj: O primărie nu mai are bani pentru ultimele două luni ale anului

Mai multe primării din Gorj au ajuns la fundul sacului în ceea ce privește bugetul de venituri și cheltuieli.

Primăria Lelești a anunțat că nu mai are bani de funcționare pentru ultimele două luni ale anului. Astfel, pentru noiembrie și decembrie este nevoie de alocarea de fonduri care să acopere cheltuielile curente.

Laurențiu Turcilă, primarul din Lelești, a precizat că este nevoie de o rectificare de buget și alocarea de fonduri către unitățile administrativ teritoriale care înregistrează probleme financiare. Sunt primării mai mici care nici încasări semnificative din taxe și impozite nu au. Astfel, este foarte greu să își susțină bugetul pentru funcționare și dezvoltare.

„Nu mai avem bani pentru ultimele 2 luni. Suntem descoperiți. Este nevoie de rectificare, pentru a acoperi cheltuielile de funcționare. Încă nu am ajuns la oprirea iluminatului public. Avem introdus iluminat pe leduri, cu un consum redus. Am mai redus cheltuielile la mobilier, imprimante, cartușe, rechizite, dar cât să scadă și de acolo?!”, a declarat Laurențiu Turcilă, primarul din Lelești.

Speră într-o rectificare de buget în octombrie

Primarul din Turburea, Ion Bârcă, a declarat că este nevoie de bani de la bugetul central pentru echilibrarea bugetelor unităților administrativ-teritoriale. Nu există alte posibilități, în afara atragerii unor surse externe pentru a acoperi deficitul existent. Ion Bârcă se aștepta la o rectificare de buget în luna august, însă aceasta nu a mai venit. Prin urmare, nevoia de bani a crescut și lipsurile sunt și mai mari în momentul de față, indiferent cât de mult ar strânge cureaua primarii de comune în special, unde sursele de finanțare și încasările sunt mult mai mici.

Primarul comunei Bălești, Mădălin Ungureanu, a precizat că se așteaptă ca abia în luna octombrie să aibă loc o rectificare bugetară care să alimenteze cu fonduri primăriile cu deficit mare financiar. Primarii de comune sunt de părere că lipsa fondurilor va afecta dezvoltarea localităților și anumite proiecte vor fi amânate. Alți primari, precum cel din Lelești, spun că vor face împrumuturi bancare pentru a asigura partea de cofinanțare a unora dintre proiectele de investiții.

Citește și: Aproape o mie de câini sterilizați de Serviciul de Protecția Animalelor Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS