16.2 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCriză: Șefii din CEO au ajuns să își împrumute muncitori în sălile de apel

Criză: Șefii din CEO au ajuns să își împrumute muncitori în sălile de apel

Problemele legate de resursa umană de la Complexul Energetic Oltenia se acutizează.

Conform lui Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” din cadrul Termocentralei Rovinari, problemele sunt atât de grave, încă lipsa de personal a ajuns să fie acoperită prin împrumuturi de muncitori de la un punct de lucru la altul. Astfel, în sălile de apel șefii au ajuns să își împrumute muncitori, pentru că foarte mulți lucrători cu experiență s-au pensionat sau pur și simplu nu mai există fizic lucrători care să execute anumite sarcini.

„Șefii au ajuns să își împrumute muncitori în sălile de apel. Să vină conducerea Complexului Energetic Oltenia, Directoratul, Consiliul de Supraveghere, să vadă cât de grave sunt lucrurile și cât de serioasă este la CEO criza de personal. Iau câte 2, 3, 4 muncitori să poată să execute anumite lucrări în sectoarele de care răspund. Ori nu ai cum să pleci cu oamenii la plimbare între punctele de lucru. Există o fișă a postului. În contractele individuale de muncă este trecut locul în care prestează salariatul. Este o protecție a muncii în funcție de zona de lucru. Nu se poate improviza în felul acesta! Cine răspunde pentru siguranța oamenilor? În ultimii ani cred că au plecat jumătate dintre muncitori. Interesat este că numărul de șefi a cam rămas la fel. Avariile și accidentele apar ca urmare a lipsei de muncitori și nu de șefi”, conform lui Manu Tomescu.

S-a ajuns la patru tipuri de contracte la CEO pentru personal

Unul dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia susține că situația angajaților din compania energetică este în picaj. În momentul de față, dispersia și inechitățile se accentuează. În opinia lui Manu Tomescu se pot distinge patru categorii de personal în momentul de față la Complexul Energetic Oltenia.

„Sunt 4 feluri de contracte la Complexul Energetic Oltenia, în funcție de tipurile de muncitori folosiți de companie. Avem contractele normale pe perioadă nedeterminată. Sunt cele pe perioadă determinate prelungite din 3 în 3 luni sau din 6 în 6 luni. Mai sunt pensionarii care au fost readuși în companie și care pot avea contracte prelungite la trei luni sau lunar. Și mai avem muncitorii de la prestatorul de servicii deținut de CEO și care sunt plătiți mai prost, nefiind sub incidența Contractului Colectiv de Muncă. Este vorba de munca prestată, folosind angajații Minprest, plătiți cu leafa aproape minimă. Lor li se tot promite că vor fi încadrați pe perioadă nedeterminată, dar sunt duși cu vorba. Unii se satură să aștepte și pleacă să lucreză în altă parte”, a menționat Manu Tomescu.

Este de amintit că mii de muncitori au plecat din Complexul Energetic Oltenia în ultimii ani. Majoritatea s-au pensionat. Pensionările vor continua până la finalul anului, precum și în anii următori.

Citește și: Gorj: O primărie nu mai are bani pentru ultimele două luni ale anului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS