16.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSelecție de șefi pentru Societatea CCGT POWER lȘALNIȚA

Selecție de șefi pentru Societatea CCGT POWER lȘALNIȚA

Este nevoie de șefi pentru firma care va construi grupul pe gaze naturale de la Termocentrala Ișalnița, din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO).

Se are în vedere organizarea unei selecții pentru stabilirea a 3 administratori la firma CCGT POWER IȘALNIȚA SA. Cei trei vor avea mandate pe 4 ani. Astfel, Ministerul Energiei, în numele Statului Român, în calitate de autoritate publică tutelară, organizează consultări cu acționarii/asociații Societății CCGT POWER lȘALNIȚA S.A., care reprezintă împreună sau individual, peste 5% din capitalul social al întreprinderii publice, în vederea finalizării componentei inițiale a Planului de Selecție pentru nominalizarea candidaților pentru posturile de administratori la întreprinderea publică Societatea CCGT Power lșalnița. În urma consultărilor vor fi stabilite principalele așteptări ale autorității publice tutelare și ale acționarilor, cu privire la evoluția pe următorii patru ani de activitate ai întreprinderii publice.

Proiectul este public

Proiectul componentei inițiale a Planului de Selecție pentru nominalizarea candidaților pentru posturile de administratori la întreprinderea publică Societatea CCGT Power lșalnița, elaborat de către Ministerul Energiei, poate fi consultat atât pe site-ul Ministerului Energiei, cât și pe site-ul Societății CCGT POWER lȘALNIȚA S.A. și Societății Complexul Energetic Oltenia SA. Acționarii/asociații Societății CCGT POWER lȘALNIȚA SA reprezentând, împreună sau individual, peste 5% din capitalul social al întreprinderii publice, au dreptul de a formula în scris propuneri de modificare și completare a proiectului componentei inițiale a planului de selecție în termen de 5 zile de la data publicării, respectiv până la data de 19.09.2024.

Contract de finanțare semnat

Ministerul Energiei a anunțat, recent, semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro.

„Ministerul Energiei a semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA.”, conform Ministerului Energiei.

CEO e majoritar

Societatea CCGT Power Ișalnița SA este o societate administrată în sistem unitar și a fost înființată în vederea construirii într-o prima etapă, a unei centrale energetice în ciclu combinat pe baza de gaz natural, având drept acționari:

  • Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A.– deținătoare a unui număr de 32.340.291 acțiuni cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune, respectiv 323.402.910 lei valoarea nominală totală, reprezentând 59,9% din capitalul social,
  • Societatea ALRO S.A. -deținătoare a unui număr de 21.650.178 acțiuni, cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune, respectiv 216.501.780 lei valoarea nominală totală, reprezentând 40,1% din capitalul social.

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CEO, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a două centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei. Exploatarea centralei energetice, pentru o perioadă de minim 25 de ani, în urma adaptării adecvate a structurii organizaționale pentru perioada de exploatare. Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul mai sus menționat, are o suprafață de 5,8 hectare și este situat în partea de nord-vest a Municipiului Craiova, la o distanță de 11 kilometri, pe o platformă industrială în apropierea comunei Ișalnița. Centrala de la Ișalnița ar trebui să fie gata în luna mai 2027.

Citește și: Premiul la Joker, de aproape 12 milioane de lei, câştigat cu 24,5 lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS