12.5 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFNME a aprobat declanșarea grevei generale în sistemul energetic

FNME a aprobat declanșarea grevei generale în sistemul energetic

Federația Națională Mine Energie (FNME) a decis să aprobe organizarea de proteste, inclusiv declanșarea unei greve generale în sistemul energetic.

Din FNME fac parte sindicatele din cadrul unor mari companii energetice din România cu zeci de mii de salariați. Decizia a fost luată din cauza neajunsurilor generate de noua lege a pensiilor, pentru mineri și energeticieni.

„Având în vedere efectele Legii 360/2023, legea pensiilor, care afectează drepturile pensionarilor proveniți din sectorul minier și energetic, precum și al salariaților, viitori pensionari, minerii și energeticienii, membrii sindicatelor asociate la Federația Națională Mine Energie, salariați din Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, Societatea Nuclearelectrica S.A. – CNE Cemavodă, Hidroserv S.A., Hidroelectrica S.A., Compania Națională a Uraniului S.A., Complexul Energetic Valea Jiului, întruniți în data de 17 septembrie 2024 cu ocazia lucrărilor congresului, au adoptat următoarea rezoluție:
Declanșarea acțiunilor revendicative, prevăzute de legislația națională și europeană.

Astfel, în perioada următoare FNME va sesiza Guvemul României privind posibilitatea declanșării unui conflict de muncă urmat de acțiuni de protest sub toate formele prevăzute de lege. În situația în care nu se va ajunge la soluționarea solicitărilor noastre vom lua în calcul posibilitatea declanșării grevei generale.

Minerilor și energeticienilor trebuie să Ii se păstreze aceleași condiții de pensionare în viitoarea lege a pensiilor publice, deoarece lucrează și vor lucra în aceleași condiții de muncă foarte grele și periculoase. Solicităm partidelor politice eliminarea din lege a articolelor care creează discriminare în timp între persoanele care au desfășurat activitate în aceleași condiții de muncă și revenirea la articolele din vechea lege (Legea 263).”, conform unui comunicat.

Citeşte şi: Percheziții la persoane bănuite de furt calificat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS