20.9 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBunurile scoase din folosință de Termocentrala Ișalnița nu au căutare

Bunurile scoase din folosință de Termocentrala Ișalnița nu au căutare

Se reia licitația privind vânzarea bunurilor scoase din folosință la una din sucursalele electrocentrale din cadrul Complexul Energetic Oltenia.

Termocentrala de la Ișalnița vinde 185 de piese și materiale. O nouă licitație este programată pe 14 octombrie, după ce licitația din august nu a avut succes. Licitațiile vor fi repetate până când bunurile vor fi vândute. Compania energetică va vinde toate bunurile care nu mai sunt folosite în procesul de producție sau fierul vechi rămas în urma activităților din minerit și din sectorul energetic. Vor fi foarte multe utilaje și echipamente în special în zona minieră care nu vor mai putea fi folosite în procesul de producție.

În plus, toate termocentralele Complexului Energetic Oltenia vor renunța la producția de energie pe bază de cărbune. Astfel, foarte multe echipamente și instalații și toate utilajele din carierele miniere vor putea fi valorificate prin vânzare. De exemplu, la Termocentrala de la Turceni și la Termocentrala de la Ișalnița sunt propuse centrale pe gaze naturale. La Termocentrala de la Rovinari, în schimb, nu va exista continuitate în ceea ce privește producția de energiei. Practic, toate bunurile termocentralei vor fi scoase la vânzare prin licitație.

Vor un grup pe gaze naturale

Șefii Complexului Energetic Oltenia continuă demersurile pentru construirea unui grup pe gaze naturale la Termocentrala de la Ișalnița. Se intenționează desființarea unor construcții în cadrul sucursalei. Este vorba de un total de 4 clădiri. În locul acestora va fi ridicat grupul pe gaze naturale. Blocul energetic va avea o putere instalată de 850 de MW și ar trebui să fie finalizat în 2027.

Complexul Energetic Oltenia a declanșat procedurile și pentru obținerea Acordului de Mediu de la Agenția de specialitate din județul Dolj. Este de amintit că Ministerul Energiei a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302 euro.

Ar trebui să fie gata în 2027

Societatea CCGT Power Ișalnița SA este o societate administrată în sistem unitar și a fost înființată în vederea construirii într-o prima etapa, a unei centrale energetice în ciclu combinat pe baza de gaz natural, având drept acționari:

Societatea Complexul Energetic Oltenia SA-deținătoare a unui număr de 32.340.291 acțiuni cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune. Respectiv 323.402.910 lei valoarea nominală totală, reprezentând 59,9% din capitalul social;

Societatea ALRO SA-deținătoare a unui număr de 21.650.178 acțiuni, cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune. Respectiv 216.501.780 lei valoarea nominală totală, reprezentând 40,1% din capitalul social.

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a două centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei. Exploatarea centralei energetice, pentru o perioadă de minim 25 de ani, în urma adaptării adecvate a structurii organizaționale pentru perioada de exploatare. Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul mai sus menționat, are o suprafață de 5,8 hectare și este situat în partea de nord-vest a Municipiului Craiova, la o distanță de 11 kilometri, pe o platformă industrială în apropierea comunei Ișalnița. Suprafața vizată este de 14.800 de metri pătrați în incinta Sucursalei Electrocentrale de la Ișalnița.

Citește și: Hotel de 4 stele pentru turiștii care vizitează Casa Memorială „Constantin Brâncuși” de la Hobița

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS