Se vor instala camere de supraveghere în Parcul Național „Defielul Jiului” pentru monitorizarea celor care abandonează deșeuri.
În cadrul unui demers de protejare a mediului și de combatere a poluării, autoritățile din județul Gorj au decis să instaleze camere de supraveghere în anumite zone cu probleme din Parcul Național „Defileul Jiului”. Această inițiativă are scopul de a monitoriza și preveni activitățile ilegale de abandonare a deșeurilor, care afectează atât frumusețea naturală a parcului, cât și ecosistemul local.
Echipamentele de supraveghere vor fi amplasate în apropierea DN 66, un segment de drum frecventat de conducătorii auto, care au fost observați abandonând diverse tipuri de deșeuri. La ultima acțiune de curățare, autoritățile locale au reușit să strângă câteva tone de gunoi. De asemenea, o parte din deșeuri ajunge în albia râului Jiu, în principal transportate de ape din amonte, dar și prin acțiunea directă a șoferilor iresponsabili.
Acțiuni repetate de ecologizare
Propunerea de instalare a camerelor de supraveghere a fost înaintată de conducerea Parcului Național „Defileul Jiului” către șefii Consiliului Județean Gorj și ai Prefecturii Gorj. Aceștia au răspuns pozitiv, înțelegând importanța acestui proiect pentru protecția mediului și pentru siguranța comunității locale.
În continuare, se va căuta identificarea unor surse de finanțare care să permită achiziția și instalarea primelor echipamente de supraveghere. De asemenea, este esențial ca în cadrul acestui proiect să fie implicată și Secția Târgu Jiu a Drumurilor Naționale, având în vedere că drumurile naționale sunt adesea zone critice pentru abandonarea deșeurilor.
„Prin colaborarea între instituțiile implicate și comunitate, se speră că această măsură va contribui la reducerea incidentelor de poluare și la promovarea unui comportament responsabil în rândul cetățenilor. Am găsit la ultima acțiune de ecologizare tone de gunoi în Defileul Jiului. Multe deșeuri au fost în zona Mănăstirii, unele aduse din amonte de Jiu, iar altele abandonate de cetățeni. Sunt câteva puncte cu probleme și cei de la Parcul Național consideră că prin monitorizarea video va scădea cantitatea de gunoi abandonat”, a declarat Luis Popa, directorul executiv al ADIS Gorj – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a serviciilor de Salubritate.
Citește și: Gorj: Elevii din 11 comune vor beneficia de microbuze electrice