5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjE nevoie de 22,5 milioane de lei pentru căldura motrenilor

E nevoie de 22,5 milioane de lei pentru căldura motrenilor

Autoritățile din Motru au nevoie de peste 22,5 milioane de lei pentru a putea asigura agent termic la iarnă în municipiu.

Solicitarea a fost trimisă de Primăria Motru la Guvern, iar sursa de finanțare indicate este fondul de rezervă. Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă(UATAA) din Motru este într-o situație economică dificilă. Cu toate că mai mulți ani s-a aflat în insolvență, a continuat să acumuleze datorii și foarte puține creanțe au fost recuperate. Astfel, trei furnizori mari, între care și Complexul Energetic Oltenia au de recuperat milioane de lei de la Uzină. Unul dintre agenții economici respectivi chiar a formulat o solicitare pentru reintrarea în insolvență a Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru. Problema este că UATAA nu mai poate reveni în insolvență, ci va intra direct în faliment.

Datorii și la Fondul de Mediu

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru mai are neplătite certificatele de CO2, având în vedere că folosește cărbune pentru producerea de agent termic și este unul dintre poluatorii din Gorj. De altfel, restanțele către Fondul de Mediu se ridică la câteva milioane de euro.

„Am solicitat 22,5 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru căldura de la iarnă. Uzina nu o duce deloc bine. Au fost luate numai decizii nepotrivite. Are datorii și la Fondul de Mediu. Nu au mai plătit certificatele de CO2. S-a ajuns la instanță. Este un proces și dacă va rămâne o decizie definitivă atunci lucrurile se vor complica. Sunt datorii de milioane de euro. Sunt și trei firme care au de recuperat bani de la UATAA. Cu șefii Complexului Energetic Oltenia s-a mai negociat pentru livrările de cărbune. Nu cred că va solicita CEO insolvența, dar una din firme a început demersuri în direcția asta. Dar UATAA a fost ani de zile în insolvență și nu mai are cum să revină tot în insolvență, ci în faliment. Dar sper să nu se ajungă acolo și să dăm căldură populației și în iarna care urmează. Au fost la un pas să piardă și licența de vânzare de energie electrică. Produc în cogenerare”, a declarat Cosmin Morega, primarul din Motru.

Citește și: Elevii din Gorj au donat alimente pentru persoanele afectate de inundațiile din Galați

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS