11.7 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSindicaliștii de la SE Craiova participă la protestul FNME

Sindicaliștii de la SE Craiova participă la protestul FNME

Sindicaliștii de la o fostă sucursală a Complexului Energetic Oltenia sunt solidari cu protestele organziate de Federația Națională Mine Energie.

În data de 2 octombrie va avea loc un miting la sediul Guvernului României din Piața Victoriei. Acesta este organizat de FNME. Are ca scop nemulțumirea salariaților față de modificările aduse de noua lege a pensiilor. Astfel, Sindicatul Liber Independent CET Craiova II a anunțat că susține demersul FNME și participă la acest miting cu o delegație care să reprezinte interesele salariaților S.E Craiova II, conform lui Cătălin Mihai, vicepreședintele Sindicatului Liber Independent CET Craiova II.

Termocentrala din Craiova a făcut parte din Complexul Energetic Oltenia. Se ocupă cu termoficarea în Craiova, dar produce și energie electrică. A fost externalizată din Complexul Energetic Oltenia în cadrul procesului de restructurare aprobat de către Comisia Europeană. Unitatea de la Craiova folosește cărbune pentru producția de agent termic și energie electrică. Lignitul este livrat de către Complexul Energetic Oltenia. La Termocentrala din Craiova au mai rămas puțini salariați. Noua lege a pensiilor nu îi avantajează deloc. Acesta este motivul pentru care susțin demersurile FNME, federație sindicală reprezentativă din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Miting de 500 de persoane miercuri în Capilată

De amintit că Federația Națională Mine Energie, afiliată la CNS Cartel ALFA, a primit aprobare de la Primăria Capitalei pentru a organiza pe 2 octombrie un miting de protest în fata Guvernului României. Protestul va avea loc în intervalul orar 11,00-13,00. Motivul acțiunii: nemulțumirea salariaților față de modificările aduse de noua lege a pensiilor. Numărul de participanți va fi de aproximativ 500. Între revendicări se mai află și modificarea Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. 

„Având în vedere efectele Legii 360/2023, legea pensiilor, care afectează drepturile pensionarilor proveniți din sectorul minier și energetic, precum și al salariaților, viitori pensionari, minerii și energeticienii, membrii sindicatelor asociate la Federația Națională Mine Energie, salariați din Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, Societatea Nuclearelectrica S.A. – CNE Cemavodă, Hidroserv S.A., Hidroelectrica S.A., Compania Națională a Uraniului S.A., Complexul Energetic Valea Jiului, întruniți în data de 17 septembrie 2024 cu ocazia lucrărilor congresului, au adoptat următoarea rezoluție:

Declanșarea acțiunilor revendicative, prevăzute de legislația națională și europeană. Astfel, în perioada următoare FNME va sesiza Guvemul României privind posibilitatea declanșării unui conflict de muncă urmat de acțiuni de protest sub toate formele prevăzute de lege. În situația în care nu se va ajunge la soluționarea solicitărilor noastre vom lua în calcul posibilitatea declanșării grevei generale.

Minerilor și energeticienilor trebuie să Ii se păstreze aceleași condiții de pensionare în viitoarea lege a pensiilor publice, deoarece lucrează și vor lucra în aceleași condiții de muncă foarte grele și periculoase. Solicităm partidelor politice eliminarea din lege a articolelor care creează discriminare în timp între persoanele care au desfășurat activitate în aceleași condiții de muncă și revenirea la articolele din vechea lege (Legea 263)”, conform unui comunicat.

Citește și: (VIDEO) Razie în municipiul Băilești

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS