La Cariera Minieră Jilț Nord, din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO) doar unul dintre cele șase excavatoare mai este implicat în activitățile de exploatare a cărbunelui.
Potrivit oficialilor carierei, pe lângă acest excavator, două altele se ocupă de activitățile de descopertă, în timp ce alte trei, deși funcționale, stau inactive din cauza blocării accesului pe culoarul de expropriere. Avansarea către noi fronturi de lucru este oprit din cauza întârzierilor în procesul de expropriere.
O gospodărie continuă să ocupe terenul necesar, deoarece proprietarul nu este mulțumit de compensația oferită de CEO, suma fiind de 35.000 de lei. Întrucât negocierile nu au dat roade, problema a ajuns în instanță. Administrația complexului energetic speră să obțină o hotărâre judecătorească pentru a putea debloca situația, însă nu se știe când aceasta va veni.
Greu cu exproprierile
Complicațiile sunt amplificate de apropierea sezonului rece, când exproprierile devin mai dificile de realizat. „Activitatea este aproape oprită. La Jilț Nord, doar un excavator mai funcționează în zona de exploatare a cărbunelui. Două excavatoare se ocupă de descopertă, iar alte trei sunt staționate din cauza blocării culoarului de expropriere. Deși sunt funcționale, nu pot fi utilizate deoarece procesul de expropriere este blocat, așteptându-se o decizie din partea instanței.
Probabil că juriștii CEO ar trebui să meargă în instanță și să explice că suntem pe punctul de a rămâne fără cărbune, că nu putem realiza producția și că acest blocaj cauzează pierderi semnificative, dar acest lucru nu se întâmplă. Am așteptat deja după Hotărârea de Guvern, iar acum, deși o avem, suntem nevoiți să așteptăm decizia instanței,” a declarat Marius Cătălin Berca, reprezentant al sindicatului de la Cariera Minieră Jilț Nord. Aproape 700 de mineri lucrează aici.
Citește și: Echipamente de 500.000 de lei pentru reducerea infecțiilor nosocomiale la Spitalul Județean Târgu Jiu