11.7 C
Craiova
miercuri, 9 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO rămâne cu o termocentrală închisă

CEO rămâne cu o termocentrală închisă

Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu poate conta de câteva luni bune pe una din sucursalele electrocentrale pe care le deține.

Compania energetică are la dispoziție grupurile energetice de la Sucursala Electrocentrale Rovinari și de la Sucursala Electrocentrale Turceni. Termocentrala de la Ișalnița nu a funcționat prea mult anul acesta și este închisă de luni bune. Cu toate acestea, are la dispoziție un grup energetic unic în companie, prevăzut de două cazane.

Prin urmare, este un sistem de înaltă eficiență. Cu toate acestea, a stat mai mult în rezervă în acest an și numărul de salariați s-a redus în mod constant prin pensionări.

Complexul Energetic Oltenia poate funcționa cu 3 până la 6 grupuri energetice, însă nu dispune de cantitățile necesare de cărbune și mai mult decât atât, nu mai are personal calificat pentru funcționarea cu 5 , 6 grupuri energetice.

De altfel, se poate observa funcționarea cu 3 grupuri energetice la Termocentrala Rovinari, după pornirea blocului energetic numărul 5. Cele trei grupuri sunt încărcate pe sfert sau doar o treime, pentru a nu crește cantitățile de cărbune consumate.

Vor un grup pe gaze în loc de cărbune

Este de amintit că la Ișalnița ar trebui să fie construit un grup pe gaze naturale. Conform Planului de restructurare, blocul energetic pe gaze naturale ar trebui să fie gata în 2026 și are prevăzută o putere instalată de 850 MW. Cu toate acestea, Ministerul Energiei a anunțat că grupul pe gaze de la Termocentrala Ișalnița ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2027.

Investiția ar trebui să fie realizată de o companie deținută de Complexul Energetic Oltenia și firma ALRO. Societatea CCGT Power Ișalnița, deținută de ALRO și CEO și care va construi un grup pe gaze naturale în zonă.

Complexul Energetic Oltenia a declanșat procedurile și pentru obținerea Acordului de Mediu de la Agenția de specialitate din județul Dolj. Este de amintit că Ministerul Energiei a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro.

Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj.

Societatea CCGT Power Ișalnița SA

Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302 euro. Societatea CCGT Power Ișalnița SA este o societate administrată în sistem unitar și a fost înființată în vederea construirii într-o prima etapa, a unei centrale energetice în ciclu combinat pe baza de gaz natural, având drept acționari:

  • Societatea Complexul Energetic Oltenia SA-deținătoare a unui număr de 32.340.291 acțiuni cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune. Respectiv 323.402.910 lei valoarea nominală totală, reprezentând 59,9% din capitalul social;
  • Societatea ALRO SA-deținătoare a unui număr de 21.650.178 acțiuni, cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune. Respectiv 216.501.780 lei valoarea nominală totală, reprezentând 40,1% din capitalul social.

Citește și: Medsedrv Min, prestator de servicii al CEO, își deschide laborator de analize medicale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS