1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNoi proteste anunțate de minerii din Gorj la București

Noi proteste anunțate de minerii din Gorj la București

Sunt anunțate noi proteste în Capitală de către minerii și energeticienii din județul Gorj. Federațiile Națională Mine Energie, reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Oltenia, și Sindicală a Siderurgiștilor METAROM, afiliate la CNS Cartel ALFA, au cerut aprobare Primăriei București pentru organizarea unui miting în fața Guvernului României, cu aproximativ 1.000 de participanți. Acțiunea de protest va avea loc joi, 17.00 octombrie.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 60/1991, vă facem cunoscut că în data de 17 octombrie 2024, Federația Națională Mine Energie și Federația Sindicală a Siderurgiștilor METAROM, afiliate la CNS Cartel ALFA, organizează un miting de protest în fața Guvernului României – alveola centrală, în intervalul orar 11:00-13:00. Motivul acțiunii: nemulțumirea salariaților față de modificarile aduse de noua lege a pensiilor. Numărul de participanți: aproximativ 1.000 persoane” se arată în adresa federațiilor.

Scrisoare trimisă Guvernului

Este de amintit că în urma unui protest similar care a avut loc acum două săptămâni, Federația Națională Mine Energie a trimis o scrisoare Guvernului și premierului. Documentul vorbește despre condițiile grele în care au lucrat și lucrează minerii și energeticienii din Oltenia, motiv pentru care ar trebui să beneficieze de pensii pe măsură.

„Federația Națională Mine Energie, federație sindicală reprezentativă la nivelul sectoarelor de activitate „Energie, petrol și gaze și minerit energetic” care reprezintă interesele salariaților din Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, Societatea Nuclearelectrica SA, Societatea Hidroelectrica SA, Societatea Hidroserv SA, Compania Națională a Uraniului SA, vă solicită să întreprindeți toate măsurile necesare pentru revenirea la normalitate în textul legii privind sistemul public de pensii în ceea ce îi privește pe salariații care au lucrat sau lucrează în locuri de muncă în condiții speciale (locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților).

Corecții necesare

Calculul pensiei pe noua lege ia în considerare un stagiu mediu de 25 ani, ceea ce face ca cei din condiții de muncă normale să nu piardă chiar dacă au avut coeficient de corecție 1.41 (35/1,41=25), dar cei din condiții speciale care au avut stagii de cotizare de 25, 20, 17, 15 ani vor pierde raportul dintre 35/25, 35/20, 35/17 respectiv 35/15.

Trebuie făcută corecția necesară salariaților care au lucrat sau lucrează în locuri de muncă în condiții speciale, pentru că nu este normal ca după zeci de ani în care aceștia și-au riscat viața, crezând că pot ieși la pensie mai repede și cu un cuantum al pensiei mai mare decât dacă lucrau în condiții normale de muncă, statul român să le întoarcă spatele.

De asemenea, trebuie introdus în Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, prevederile art. 57 din Legea 263/2010:

Fac excepție de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) și persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani în zona I de expunere la radiații sau de cel puțin 17 ani în zona a II-a de expunere la radiații, în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. b).

Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă”, altfel, cu 10 ani în plus de expunere la radiații, acești salariați riscă să nu mai prindă pensia.

Vă aducem la cunoștință că actuala lege privind sistemul public de pensii nu ne mai acordă punctajul suplimentar pentru salariații care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite sau condiții speciale, decât până la salariul mediu brut național, cu toate că zeci de ani s-a plătit până la valoarea salariului fiecăruia.

Este corect, domnule Prim-ministru?

În ultimii zece ani, statul român a subvenționat energia verde cu miliarde de euro din banii românilor și ai firmelor din România, iar energia pe cărbune a fost taxată cu miliarde de euro, ceea ce a dus la dispariția a peste 2500 MW din energia pe cărbune și la apariția a peste 2500 MW energie verde.

Consecința: dezechilibru grav între energia în bandă și energia sporadică, cu efect în creșterea explozivă a prețurilor la energie electrică.

Pentru eliminarea acestui dezechilibru, decideți scoaterea din exploatare a capacităților instalate de energie electrică pe bază de lignit și huilă doar atunci când vor fi realizate grupurile pe gaz de la Turceni, Ișalnița și Paroșeni și grupurile nucleare 3 și 4 de la Cernavodă.

Asumați-vă această situație!

Prin plecarea la pensie a peste 5000 specialiști din producerea energiei electrice pe cărbune și angajarea a 2000 salariați pe perioadă determinată (zilieri), producerea acestui tip de energie devine din ce în ce mai grea și mai scumpă. Pentru normalitate, nu mai umiliți acești salariați și transformați-le contractele individuale de muncă în perioadă nedeterminată.

Pentru detalierea acestor aspecte, domnule Prim-ministru, vă solicităm o întâlnire cât mai curând posibil, astfel încât să găsim împreună cele mai bune soluții pentru energetica românească și pentru lucrătorii din acest domeniu.”, conform Federației Naționale Mine Energie.

Citește și: (VIDEO) Un atac cu dronă Hezbollah a ucis patru soldați IDF

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS