11.2 C
Craiova
marți, 15 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO comună traversată de Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova a finalizat deja cadastrarea

O comună traversată de Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova a finalizat deja cadastrarea

Una din localitățile din județul Gorj traversate de Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova a finalizat cadastrarea și identificarea proprietarilor de terenuri.

Potrivit prefectului județului Gorj, Virgil Drăgușin, comuna Săluești este singura din cele 11 care vor fi traversate de Drumul Expres și care a finalizat procesul de cadastrare și identificare a proprietarilor. „Am avut deja o primă discuție la care au fost prezenți și reprezentanții OCPI Gorj și ai celor 11 primării. Trebuie să fie gata planurile parcelare, cadastrele și proprietarii stabiliți pentru a se putea trece la acordarea despăgubirilor. Nu trebuie să fie blocat drumul expres de aceste lucruri care intră în aria de responsabilitate a autorităților locale. Sper să facă pașii necesari pentru ca totul să fie pus la punct. Comuna Săulești are deja totul realizat”, a declarat prefectul județului Gorj, Virgil Drăgușin.

Finanțare de 16,5 miliarde de lei

Este de amintit că Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova are asigurată o finanțare de peste 16,5 miliarde de lei. Anunțul a fost făcut anul acesta de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de socializare.

„Ruta de mare viteză dintre Craiova și Târgu Jiu (110,1 km) va fi formată din două secțiuni cu profiluri diferite (stabilite în baza valorilor de trafic rutier). Pentru a putea fi demarată licitația și ulterior construcția au fost astăzi, aprobați de Guvern, indicatorii tehnico-economici atât pentru secțiunea Craiova- Filiași (51,5 km) care va avea profil de autostradă, cât și pentru secțiunea Filiași- Târgu Jiu (58,6 km), care va avea profil de drum expres. Ambele obiective sunt prevăzute în Programul Investițional 2021-2030, iar pentru implementarea lor este alocată suma totală de 16,53 miliarde de lei (inclusiv TVA). Construcția acestui drum de mare viteză, care tranzitează județele Dolj și Gorj, este finanțată prin Programul Transport (PT) 2021-2027″, potrivit lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Stații pentru vehicule electrice

Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu va avea o lungime de peste 110 de kilometri. Pe lângă stațiile peco tradiționale, vor fi amenajate stații pentru mașinile electrice. După cum au precizat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, vor mai fi amenajate și platforme care vor putea să fie concesionate unor agenți economici în vederea amenajării de unități de cazare sau alimentație publică, părcări sau alte spații comerciale.

Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu va fi de mare viteză care va trece prin 11 localități din Gorj:

  • Țânțăreni,
  • Turburea,
  • Aninoasa,
  • Săulești,
  • Vladimir,
  • Bărbătești,
  • Jupânești,
  • Târgu-Cărbunești,
  • Scoarța,
  • Dănești,
  • Târgu Jiu.

Drumul va asigura o cale rapidă de traversare a județului Gorj către sud, dar și un traseu mai rapid către nordul județului, până la ieșire din Târgu Jiu, către Bumbești-Jiu.

Licitație pentru ultimul tronson

Este de amintit că funcționarii CNAIR au publicat în SICAP Anunțul de participare aferent contractului de achiziție publică PROIECTARE ȘI EXECUȚIE „Autostrada Craiova – Filiași și Drum Expres Filiași – Târgu Jiu – Lotul 5”. Dată limită pentru primirea ofertelor a fost stabilită în 21.11.2024. Valoarea estimată a procedurii este cuprinsă în intervalul 2.597.685.607,34 și 2.946.094.641,75 lei fără TVA. Lotul 5 aferent Drumului Expres are o lungime de aproximativ 21,52 km, și presupune realizarea a unui număr de 25 de lucrări de artă, printre care și două viaducte de o complexitate tehnică ridicată, după cum urmează:

  • Pasaj pe Bretea 2 Nod Târgu-Cărbunești peste Drum Expres Craiova-Târgu Jiu, DJ661 si CF202, în lungime de 329 m;
  • Pasaj pe Drum Expres km 83+899 peste CF202, în lungime de 262 m;

Lotul 5 aferent Drumului Expres

Lotul 5 aferent Drumului Expres se va desfășura între km 69+325 – Km 90+850.

Traseul Lotului 5 pornește de la km 69+325 din zona DJ 661 și se finalizează la km 90+850 prin Nodul rutier Târgu-Cărbunești, prin care se asigură conexiunea cu DN67B.

În cadrul acestui tronson de Drum Expres sunt prevazute a fi realizate următoarele dotări, respectiv:

  • Spațiu de Serviciu tip S1 (km 85+250 stânga / km 85+250 dreapta);
  • Parcare de Scurtă Durată (km 71+200 stanga / km 71+450 dreapta);
  • Centru de Întreținere și Coordonare (la km 90+150).

Sursa de finanțare va fi asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile – Programul Transport (PT) 2021-2027. Durata prevăzută pentru proiectarea și execuția lucrărilor este de 34 de luni, din care 10 luni proiectare și 24 de luni execuție.

Citește și: Negocieri pentru salarii mai mari la CE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS