-1.6 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjFestivalul de Cultură și Tradiții „Lira Tracă și Taraful lui Orfeu”, la Polovragi

Festivalul de Cultură și Tradiții „Lira Tracă și Taraful lui Orfeu”, la Polovragi

Festivalul de Cultură și Tradiții „Lira Tracă și Taraful lui Orfeu” va avea loc în perioada 25 – 27 octombrie în comuna Polovragi, din județul Gorj.

Evenimentul promovează muzica populară veche și muzica tradițională cântată la cobză. Artiști renumiți vor sosi la Polovragi și vor aduce la viață un instrument de patrimoniu în zona Balcanilor. Festivalul are loc în zona Bâlciului de la Polovragi. Publicul va putea participa la ateliere de dansuri populare, meșteșuguri, artizanat și istoria cobzei, precum și o expoziție de cobze. Vor avea loc degustări de produse tradiționale, respectiv de bunătățile naturale ale regiunii, oferite de furnizori locali. În ziua de vineri, 25 octombrie, organizează activități sub titulatura „Conferințe culturale”. Pe 26 octombrie, activitățile culturale vor fi reunite sub denumirea „Povești muzicale”, iar pe 27 octombrie publicul este invitat în „Poiana cu dans”, unde cap de afiș vor fi dansatorii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu.

Instrument străvechi

Festivalul reunește cei mai buni instrumentiști din țară. Aceștia vor aduce la Polovragi cobze foarte vechi. Instrumentele vor putea fi admirate de public, în cadrul unei expoziții. „Festivalul este mai mult decât un eveniment cultural; este o oportunitate de a revitaliza turismul și de a susține economia locală.

Prin organizarea acestui festival, dorim să aducem împreună iubitorii de muzică tradițională, artiști și meșteșugari într-un cadru natural deosebit. Sprijinul dumneavoastră este esențial pentru succesul acestui eveniment și pentru a pune comuna Polovragi pe harta culturii. Este un eveniment la care ținem și am încercat să aducem și cei mai buni artiști în domeniu. Sunt cobzari de talie internațională și dorim să promovăm prin acest Festival tradițiile străvechi. Este un vechi instrument la noi și la alte câteva popoare în special din zona Balcanilor. Promovăm și scoatem în evidență ceea ce alte culturi au pierdut de mult: meșteșugurile și cultura tradițională. Încă mai avem așa ceva, însă se duce tradiția mai departe”, conform primarului comunei Polovragi, Gheorghe Epure.

Citește și: Încă 1,4 milioane de euro pentru modernizarea centrului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS