Singura hidrocentrală care se află în patrimoniul Complexului Energetic Oltenia(CEO) se va afla săptămâna viitoare sub lupa acționarilor companiei energetice.
Propunerea Directoratului către Adunarea Extraordinară a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia este de modernizare a microhidrocentralei, după ce aceasta fusese trecută pe linie moartă. O investiție majoră de modernizare nu a mai fost realizată în ultimele trei decenii. Administrația Complexului Energetic Oltenia a început demersuri pentru obținerea avizului de mediu, dat fiind faptul că unitatea se află pe cursul râului Jiu, în zona Sucursalei Electrocentrale de la Turceni. Acționarii vor analiza la ședința din data de 28 octombrie situația proiectului de reabilitare a hidrocentralei, în ceea ce privește avizarea și sursele de finanțare, precum și orizontul de timp în care proiectul ar putea să se concretizeze.
Potrivit CEO, microhidrocentrala aflată în funcțiune la Sucursala Electrocentrale de la Turceni are o putere instalată de 9,9 MW. Este de amintit că hidrocentrala respectivă a fost cuprinsă pentru modernizare în primul Plan de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Ulterior, a fost scoasă din Plan, în ciuda faptului că vorbim despre o unitate care produce energie regenerabilă.
CEO renunță la energia pe cărbune
Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.
Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.
La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. În același timp, Complexul Energetic Oltenia și-a propus să construiască 8 parcuri fotovoltaice, două grupuri pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița și, mai nou, să reabiliteze hidrocentrala de la Termocentrala de la Turceni.
Citește și: Stația de transformare Rogojelu, modernizată cu 13 milioane de euro