18.4 C
Craiova
duminică, 27 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAjutorul de încălzire pentru iarnă, ridicat de peste 75% din salariații CEO care au depus cereri

Ajutorul de încălzire pentru iarnă, ridicat de peste 75% din salariații CEO care au depus cereri

Majoritatea angajaților Complexului Energetic Oltenia, care au depus cereri, au reușit să ridice cota de cărbune. Au depus cereri anul acesta peste 3.000 de salariați.

Cota de cărbune trebuie să fie ridicată până la data de 29 noiembrie. Este vorba despre cota de 10 tone de cărbune. Prețul stabilit este de 129,8 lei. Pentru tot ce va depăși 10 tone, prețul va fi de peste 198 de lei. Sunt în total 9 puncte de încărcare. Transportul intră în sarcina angajaților. Cota de cărbune este acordată în baza Contractului Colectiv de Muncă, negociat între sindicatele și administrația Complexului Energetic Oltenia.

Fiecare salariat primește la cerere o cantitate de 10 tone de lignit. Acesta trebuie să fie utilizat numai pentru încălzirea în perioada de iarnă și nu trebuie să fie vândut. În acest sens, angajații sunt obligați să completeze o declarație pe propria răspundere că nu vor valorifica lignitul primit de la Complexul Energetic Oltenia sub prețul pieței.

Achită în rate

Anul acesta angajații au inclusă în salariul de bază prima care se acorda pentru cota de cărbune. Lignitul va fi achitat în patru rate salariale. Pe lângă cele 10 tone prevăzute în mod normal, se va putea solicita o cantitate de încă 2 tone, însă la prețul stabilit pentru terți, nu la cel preferențial.

Conform liderilor de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cărbunele reprezintă în momentul de față cea mai ieftină formă de încălzire pentru perioada de iarnă. Cele 10 tone de cărbune sunt suficiente pentru 6 luni de sezon rece. Mai sunt salariați care folosesc și lemne combinate cu lignit, însă cărbunele este mult mai avantajos, însă tot mai greu de procurat de către terți. De altfel, și prețul pentru beneficiarii din afara Complexului Energetic Oltenia este mult mai mare, adică aproape 200 de lei tona, însă tot sub cel la care se vinde metrul cub de lemne de foc. Cota de cărbune se va acorda și anul viitor la Complexul Energetic Oltenia și ar putea să fie ultimul an în care salariații vor mai beneficia de această facilitate, dat fiind faptul că din 2026 toate capacitățile de producție vor intra în rezervă.

Citește și: Aviz de la Ministerul Culturii pentru satul de vacanță de la Polovragi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS